:

Szerző: Koi Tamás

2023. február 16. 09:20

Jogsértést szimatol az Amazon porszívóügylete kapcsán az EU

Sajtóértesülések szerint is vizsgálatot készül indítani az Európai Bizottság versenyjogi szerve a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot 1,7 milliárd dollár értékű akvizíciós ügylete kapcsán, melynek eredményeként a cég az Amazon tulajdonába kerülhet.

Egyre több jel utal arra, hogy a technológiai iparág milliárdos akvizícióinak kora leáldozóban van, legalábbis az amerikai és európai hatóságok egyre kevésbé nézik jó szemmel a piac koncentrációját. Erre rímel a Financial Times tegnapi tudósítása is, mely megbízható forrásokra hivatkozva állítja, hogy az Európai Unió a közeljövőben antitröszt-vizsgálat indítását kezdeményezheti a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot 1,7 milliárd dolláros felvásárlási ügylete kapcsán. 

A robotporszívókat gyártó cégre az Amazon vetett szemet még tavaly augusztusban. A robotikai portfólió bővítésével az e-kereskedelmi óriás még határozottabban vethetne lábat a fogyasztók otthonaiban, miután tavaly bemutatta első, Astro nevű otthoni robotját. A 999 dolláros, 20 kilós kutyaszerű szerkezet elsősorban a belső terek felügyeletére alkalmas, élő videókat közvetít, alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz, és apróbb tárgyak mozgatására is képes.

roomba

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mérnökei által 1990-ben alapított iRobot automatizált porszívók és felmosók, valamint légtisztítók és kézi porszívók széles választékát kínálja, 2003-ban lépett tőzsdére. A cég manapság már az otthoni robotika legnagyobb szereplői közt említhető.

A felvásárlási ügyletnek azonban az óceán mindkét partján akadnak ellenzői, ám míg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elsősorban az Amazon háztartási eszközök szegmensében kialakuló erőfölényétől félti a piacot, addig az Európai Bizottságnak a lap forrásai szerint inkább adatvédelmi aggályai vannak az ügylettel kapcsolatban.

Az EU versenyjogi szerve így a felvásárlás engedélyezése előtt szeretné felmérni, hogy a Roomba robotporszívók pontosan hogyan működnek, milyen adatokat gyűjtenek a működési környezetükről és azt hogyan továbbítják. A Bizottság nem teljesen alaptalanul aggódik a felhasználók privát szférájának megsértése miatt, miután tavaly decemberben kisebb botrány lett abból, hogy megjelentek az interneten olyan intim felvételek, melyeket egy még kereskedelmi bevezetés előtt álló iRobot robotporszívó kamerája készített a terméktesztben résztvevő önkéntesekről.

A Bizottság a következő hetekben dönthet az első körös vizsgálat megindításáról, melyet egy második körös, behatóbb feltárás követhet abban az esetben, ha a felek első körben nem tudják eloszlatni a versenyhatóság aggodalmait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 12:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.