:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 22. 12:37

Durvulhat a PlayStation Store árai miatt indított per

Akár 7,9 milliárd dollár kártérítéssel végződhet a japán játékcég digitális áruházának árait kifogásoló kereset, amennyiben beigazolódik, hogy a 30 százalékos jutalék miatt többet fizetnek a játékosok, mint amennyit kéne.

Csoportos per paprikázza a hangulatot a Sony-nál, aminek tétje több milliárd dollár lehet. A felhasználók vádja és a londoni törvényszék szerint a PlayStation-gyártó erőfölényével visszaélve tisztességtelenül árazta a PlayStation Store felületén kínált szoftvereket. A pert még tavaly augusztusban közel 9 millió brit ügyfél nevében kezdeményező Alex Neill, fogyasztóvédő ügyvédei szerint az összesített kár becsült összege elérheti a 7,9 milliárd dollárt.

A vád szerint a vállalat visszaélt helyzetével, mikor megkövetelte, hogy a digitális játékokat és kiegészítőket csak a PlayStation Store-on keresztül lehet megvásárolni és eladni a konzolokra, ami viszont 30%-os jutalékot csíp le a fejlesztőktől és a kiadóktól. Mivel ez egyes esetekben a feltételezettek szerint beépül a fogyasztói árba, ezért a játékosok végső soron magasabb árat fizettek ki a játékokért és a kiegészítőkért, mint alapvetően a jutalékok terhelése nélkül kellene. A Sony képviselői szerint az ügy mögött húzódó gondolatmenet az „elejétől a végéig” téves.

psstore

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszéke úgy döntött, hogy Neill ügye további szinten folytatódhat. A fogyasztóvédő szerint ez az első lépés annak érdekében, hogy az ügyfelek visszakapják azt, amivel tartozik nekik a Sony a hűségükkel való visszaélés miatt.

Tehát a Sony-nak részletesebb magyarázattal kell szolgálnia az eddigi gyakorlattal kapcsolatban, és amennyiben a bíróság is úgy találja, a japán cégnek kártérítést kell fizetnie, amennyiben beigazolódik a jogellenes magatartás. Az összeg azoknak a fogyasztóknak járhat, akik 2016. augusztus után vásároltak valamit a PlayStation Store-ban, de nem tarthatnak rá igényt azok, akik a kereset benyújtása, tehát 2022. augusztus után fizettek digitális javakért az áruházban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 17:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.