Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 22. 12:37

Durvulhat a PlayStation Store árai miatt indított per

Akár 7,9 milliárd dollár kártérítéssel végződhet a japán játékcég digitális áruházának árait kifogásoló kereset, amennyiben beigazolódik, hogy a 30 százalékos jutalék miatt többet fizetnek a játékosok, mint amennyit kéne.

Csoportos per paprikázza a hangulatot a Sony-nál, aminek tétje több milliárd dollár lehet. A felhasználók vádja és a londoni törvényszék szerint a PlayStation-gyártó erőfölényével visszaélve tisztességtelenül árazta a PlayStation Store felületén kínált szoftvereket. A pert még tavaly augusztusban közel 9 millió brit ügyfél nevében kezdeményező Alex Neill, fogyasztóvédő ügyvédei szerint az összesített kár becsült összege elérheti a 7,9 milliárd dollárt.

A vád szerint a vállalat visszaélt helyzetével, mikor megkövetelte, hogy a digitális játékokat és kiegészítőket csak a PlayStation Store-on keresztül lehet megvásárolni és eladni a konzolokra, ami viszont 30%-os jutalékot csíp le a fejlesztőktől és a kiadóktól. Mivel ez egyes esetekben a feltételezettek szerint beépül a fogyasztói árba, ezért a játékosok végső soron magasabb árat fizettek ki a játékokért és a kiegészítőkért, mint alapvetően a jutalékok terhelése nélkül kellene. A Sony képviselői szerint az ügy mögött húzódó gondolatmenet az „elejétől a végéig” téves.

psstore

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszéke úgy döntött, hogy Neill ügye további szinten folytatódhat. A fogyasztóvédő szerint ez az első lépés annak érdekében, hogy az ügyfelek visszakapják azt, amivel tartozik nekik a Sony a hűségükkel való visszaélés miatt.

Tehát a Sony-nak részletesebb magyarázattal kell szolgálnia az eddigi gyakorlattal kapcsolatban, és amennyiben a bíróság is úgy találja, a japán cégnek kártérítést kell fizetnie, amennyiben beigazolódik a jogellenes magatartás. Az összeg azoknak a fogyasztóknak járhat, akik 2016. augusztus után vásároltak valamit a PlayStation Store-ban, de nem tarthatnak rá igényt azok, akik a kereset benyújtása, tehát 2022. augusztus után fizettek digitális javakért az áruházban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról