Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 9. 10:56

Esett a Sony nyeresége, de a PlayStation 5-re még számíthat

Gyengébben teljesített a képszenzorokkal foglalkozó divízió, de a konzol még mindig jól megy, ebben az évben sikerülhet elérni a 25 milliós mérföldkövet.

Főleg a képalkotó szenzorok üzletág gyengélkedése, valamint a pénzügyi szolgáltatások, zórakoztató, technológiai és szolgáltatási üzletágak nyereségének csökkenésével magyarázta a Sony, hogy 29 százalékot esett üzemi nyeresége a második pénzügyi negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest, 263 milliárd japán jenre. A japán cég bevétele a július-augusztus-szeptembert lefedő időszakban 18,5 milliárd dollárnak megfelelő 2,8 billió jen volt, ami nyolc százalékos növekedés éves szinten.

A cég szerint a chipekért felelős részleg nyeresége több mint 28%-kal esett vissza az időszakban, jóval kevesebb komponenst sikerült leszállítani olyan partnereknek, mint például az Apple, amely a japán cég félvezetőit használja az iPhone-okban. A részleg negyedévét ezen felül olyan tényezők nehezítették tovább, mint az értékcsökkenési és amortizációs költségek megnövekedése, a megnövekedett gyártási költségek, valamint az ipari és társadalmi infrastruktúráknak szánt képérzékelők értékesítésének csökkenése.

sony

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A csökkent profit ellenére a vállalat növelte az egész évre vonatkozó értékesítési előrejelzését, már 12,4 billió jen összértékesítésre számít a korábbi 12,2 billió jenes előrejelzésekhez képest, mivel arra számít, hogy előnyére fordíthatja a pozitív devizaárfolyamokat. A japán jen jelentősen gyengült a dollárral szemben, és a Sony bevételeinek nagy részét az Egyesült Államokon kívül szerzi.

A Sony arra is számít, hogy a népszerű PlayStation konzoljáért, játékstúdióiért és játékhálózataiért felelős játék- és hálózati szolgáltatások üzletága a vártnál magasabb eladásokat ér el az egész évben, ami növeli a teljesítményt. Az év végéig sikerülhet elérni az 25 millió darab eladott PlayStation 5 konzolt is, miután 2023-ban sikerült feltölteni a készleteket a 2020-2021 során látott, ellátási láncot érintő nehézségek után.

A második negyedév során összesen 4,9 millió darab kelt el az újgenerációs játékgépből az előző év azonos időszakában mért 3,3 millió egységhez képest, az aktuális negyedévet pedig az újonnan kiadott vékonyabb kiadás lendítheti meg, így a pénzügyi év során akár a 8,2 millió leszállított egység is teljesíthetőnek tűnik.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.