Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 21. 10:27

Óriásit kivételez a Google a Spotify-jal egy titkolt megállapodás révén

A streamingszolgáltatónak semennyi jutalékot nem kell fizetnie, ha saját rendszere dolgozza fel a felhasználók fizetéseit, és akkor is csak 4 százalékot, ha a Google számlázási rendszerén mennek át a fizetések - derült ki az éppen folyó meghallgatások során.

Újabb részlet látott napvilágot az Epic Games által még 2020-ban indított antitröszt-per révén, ami a Google és az Apple versenyellenes gyakorlatait vizsgálja digitális appboltjaik és operációs rendszereik kapcsán. A keresőcég egyik vezetőjének tanúvallomása során elhangzott, hogy a Spotify streamingszolgáltatással kötött, eddig nyilvánosságra nem hozott megállapodás lehetővé teszi a cég számára, hogy megkerülje a Google Play Áruház által felszámolt borsosabb jutalékokat.

Ugyan azt már korábban is tudni lehetett, hogy a keresőcég a Spotify-jal közösen indított pilotot tavaly az új „felhasználó által választott számlázás” programra, melynek célja, hogy a Google Play számlázási rendszere, a Google Play Billing mellett alternatív számlázási lehetőségek közül is választhassanak a felhasználók, amikor digitális árucikkeket vásárolnak. A kondíciókat és pontos számokat azonban sosem osztották meg a felek a nyilvánossággal.

spoti

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Don Harrison, a Google partnerségi vezetője kifejtette, hogy a Spotify 0 százalékos jutalékot, tehát semmit nem fizet, ha a felhasználók a Spotify saját számlázási rendszerén keresztül vásárolnak előfizetéseket. Ha a felhasználók a Google-t választották fizetésfeldolgozónak, a Spotify 4 százalékot fizet a beszedett összegből, ami drasztikusan kevesebb, mint a Google általánosnak számító 15 százalékos sarca.

A Google általában 15 százalékot tesz zsebbe az előfizetéses alapon működő alkalmazásokon befolyó befizetésekből, ami csökkenhet akár 11 százalékra is a felhasználó által választott számlázási rendszertől függően - írja a cég tájékoztatója. Dan Jackson, a Google szóvivője szerint az Android és a Play rendszerét használó fejlesztők "egy része" ettől eltérő szolgáltatási díjakat élvezhet bizonyos partnerségek részeként, amely „jelentős pénzügyi befektetéseket és termékintegrációkat foglal magában a különböző formai tényezők formájában”.  A Spotify és a Google közti megállapodásban a cég kötelezettséget vállalt arra, hogy egyenként 50 millió dollárt helyez egy „sikeralapba”.

A keresőcég 2017-ben megállapodást ajánlott a Netflixnek is, aminek révén a streamingóriástól 10 százalékos részesedést csípett volna le a cég a Play Store-on keresztüli előfizetésekért, de a streamingszolgáltató visszautasította a lehetőségez. A Netflix már nem kínál alkalmazáson belüli vásárlási lehetőséget Androidon, és ennek eredményeként többé nem fizet a Google-nek semennyit az alkalmazás terjesztéséért.

A tárgyalások során a Google szerette volna elkerülni, hogy a Spotify-jal jötött partnerséghez kapcsolódó pontos számok napvilágot lássanak, mivel fogalmazása szerint az információk ronthatják a tárgyalási alapokat és esélyeket más alkalmazásfejlesztőkkel.

a címlapról