Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 5. 14:28

Éveken át használhatták pénzmosásra a Spotify-t

A svéd bűnözői hálózatok és a streamingszolgáltatás furcsa kapcsolatát részletezi egy helyi oknyomozó riport.

A Svenska Dagbladet (SvD) lap oknyomozó riportban tárta a nyilvánosság elé, hogyan használták pénzmosásra bűnözői hálózatok a Spotify streamingszolgáltatást. Mint kiderült: évekig tűnt bevált módszernek, hogy a csoportokhoz köthető művészek lejátszásait manipulálva és felhajtva tisztára mossák a más, illegális cselekedetekből származó összegeket.

A Svéd Rendőrség Országos Operatív Egységének elemzői 2021 őszén kezdtek megfigyelni bizonyos hip-hop előadókat eleinte azzal a céllal, hogy a dalszövegeik alapján nyomokra bukkanjanak és információkat keressenek egyes bűncselekményekkel összefüggésben. Amint gyanús minták kezdtek kirajzolódni a streamelések statisztikáiban, az elemzők számára feltűnt, hogy a bűnözők teljesen más célból használják a platformot.

Az SvD riporterei interjúk sokaságát készítették el a hálózathoz köthető személyekkel, vagy a streaming botok tevékenységét felderítő szakemberekkel, melyek alapján kiderült, hogy körülbelül 2019 óta haszálják a Spotify-t aktívan pénzmosásra. A hálózathoz közel álló egyik interjúalany szerint a használt eljárás első lépése egy Facebook-csoporton keresztüli bitcoin-vásárlás volt „cash in hand” kereskedések révén, a bűnözői csoportok utána a kriptivalutával fizettek a különféle hamis streamingekért és a robotok által végrehajtott lejátszásokért, amihez különböző eltérített, lopott fiókokat is felhasználtak, az ügyleteket a Telegram üzenetküldőn keresztül szervezték.

spoti

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A magasabb lejátszási statisztikákkal rendelkező streameket a Spotify algoritmusa magasabb helyre sorolja a listákon, és a bűnszervezetekhez köthető zenészek saját kiadókat hoztak létre, hogy pénzzé tegyék a népszerűségüket. A streamek valódi kifizetéseket eredményeztek a Spotify-tól, így a készpénz idővel visszakerült a bűnözőkhöz.

A csalásban résztvevő előadók a bűnbandákkal közös munka eredményeként pedig akár több tízmillió lejátszást és legitimitást szerezhettek maguknak a platformon. A Spotify kifizetési struktúrája miatt közben némi pénzveszteséggel is számolni kellett, ami mellé társult a lebukás veszélye. A svéd lap szerint a pénzmosás ezen formája csak akkor éri meg, ha egymillió svéd koronát (kb. 84 ezer eurót) meghaladó összegről van szó.

A streamingszolgáltatás év elején közölte, hogy indulása óta több mint 40 milliárd dollárt fizetett ki a zeneipari szereplők számára. A svéd lap által felgöngyölített ügyet a cikk megjelenése után egyelőre még nem kommentálta a cég, egy korábbi e-mailes megkeresés kapcsán pedig úgy nyilatkozott, hogy nincs rá bizonyíték, hogy a szolgáltatást korábban pénzmosásra használták volna.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról