Szerző: Koi Tamás

2023. november 17. 11:50

Megszabadíthatóvá válik a Bingtől és az Edge-től a Windows

Újabb fronton késztett meghátrálásra az Európai Unó szigorúbb szabályozási keretrendszere egy amerikai technológiai multit: a Microsoft bejelentette, hogy rövidesen teljesen leválaszthatóvá teszi a Windowsról a rendszerbe épített Edge webböngészőt és a Bing keresőt - de csak az Európai Unió állampolgárai számára.

A kísérletező kedvű felhasználók (akik a Preview Release Channelen keresztül jutnak hozzá idő előtt a frissítésekhez) már kipróbálhatják, hogyan kíván megfelelni a Microsoft az Európai Unióban jövő március végétől kötelezően alkalmazandó Digital Markets Act (DMA) jogszabályi keretrendszer előírásainak: a cég a 23H2 frissítés telepítését követően számos alapértelmezett beállítást megváltoztat vagy a felhasználó által megváltoztathatóvá tesz a Windows 11-ben.

Ezek közül talán a két legfontosabb momentum, hogy a frissítés telepítését követően a Windows 11-et futtató PC-ken elérhetővé válik az a beállítás, mely az alapértelmezett Bing keresőt más keresőmotorra (akár a Google keresőjére) cseréli a Windows keresőben, illetve egyebek mellett el lehet majd távolítani a rendszerből a jelenleg annak szerves részét képező Edge webböngészőt.

edge_update

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kizárólag az Európai Unió tagállamaiban, illetve az Európai Gazdasági Térség államaiban érvényes változások azután lépnek hatályba, hogy a DMA a legnagyobb technológiai cégekre és azok platformjaira számos új, platformok közti átjárhatóságra vonatkozó kötelezettséget és versenytilalmi kategóriát definiált, kifejezetten kimondva, hogy a kötelezetteknek

lehetővé kell tenniük, hogy minden, előre telepített alkalmazást könnyedén el tudjanak távolítani a rendszerből, illetve meg tudják változtatni az operációs rendszerek minden olyan alapértelmezett beállítását, illetve a virtuális asszisztensekre vagy böngészőkre vonatkozó alapbeállításokat, melyek alkalmasak arra, hogy a felhasználót a kapuőr saját szolgáltatásának és termékének használata felé orientálják.

A fentieknek megfelelően az Edge webböngésző mellett az európai Windows 11-felhaszálók a frissítés telepítését követően eltávolíthatják majd a Camera és a Photos alkalmazásokat illetve a Cortana virtuális asszisztenst a rendszerből.

A Microsoft a PC-k telepítése során megadott régiós információk alapján fogja eldönteni, hogy a fenti extra jogosultságok mely felhasználókra vonatkoznak majd, ezeket a régiós beállításokat pedig csak a számítógép teljes újratelepítésével lehet majd megváltoztatni.

Hasonló célú és hátterű változások a Windows 11 mellett a Windows 10 operációs rendszerben is megjelennek majd, utóbbi esetében a Release Preview egyelőre nem készült még el, ugyanakkor mindkét operációs rendszer frissülni fog a fenti újdonságokkal 2024. március 6-ig bezárólag.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról