Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 15. 09:41

Akkor ennyi volt az Internet Explorer

A Microsoft végleg letiltotta az ősrégi böngésző működését a Windows 10 felhasználói kiadásain, így az Edge már tényleg átveszi 27 éves elődje helyét.

Ugyan az ősrégi Internet Explorer már eddigi formájában sem volt támogatott és tavaly óta nem kap biztonsági frissítéseket, de továbbra is használható volt Windows 10-es gépeken, sőt, sok gépen: az IT asset managementtel foglalkozó Lansweeper tavaly nyáron készült jelentése szerint a Windows 10-et futtató eszközök 47 százalékán kellett volna már frissíteni Microsoft Edge-re, ami több millió irodai PC-t jelent.

A Microsoft február 14-én végleg letiltotta a már nem támogatott, nyugdíjazott Internet Explorer 11 böngésző asztali változatának funkcionalitását egy frissítéssel a Windows 10 Home, Pro, Enterprise, Edu és IoT rendszerek alatt. Innentől kezdve a felhasználók ha meg is nyitnák az alkalmazás ikonját, az nem fog működni. Az update azonban nem a Windows Update-en keresztül jön, hanem az Edge böngésző frissítésével, a korábbi állapot visszaállítására a későbbiekben nincs lehetőség. 

A szoftver létezésére utaló utolsó vizuális jelek, úgymint a Start menüben és a tálcán látható parancsikon, egy újabb kör frissítéssel június 13-án radírozódnak ki a rendszerből.

ie_microsoft

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A böngésző a Microsoft Edge-en belül „él tovább”, az „Újratöltés IE módban” nézet amellett, hogy segíti a hozzászokást az új szoftverhez, az elavult szkripteket és kódokat használó weboldalak és programok böngészését segít stabilabbá tenni.

Az Internet Explorer a Windows 11-ben már nem volt előre telepített alkalmazás, és a cég már tavaly nyáron ellehetetlenítette, hogy az újgenerációs operációs rendszer alatt továbbra is működjön az Explorer, csak a régebbi verziókat használó üzleti gépeken maradt meg a funkcionalitás eddig. A tavaly decemberben leadott figyelmeztetés így már az utolsó volt azon vállalkozások számára, akik még mindig nem frissítettek az Edge-re.

Pár nagyon kivételes eset azért van: a Windows 10 China Government Edition és a Microsoft Long-Term Service Channel for Windows 10 maradnak azok a verziók, amelyek továbbra is támogatják a böngészőt,  illetve a Windows Serverből és a Windows 10 LTSC-ből sem purgálják ki még egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról