Szerző: Koi Tamás

2023. október 30. 14:18

Kettéválik a Western Digital

Függetlenítheti két kritikus divízióját egymástól az amerikai Western Digital, a helyi tárolópiac legnagyobb szereplője, mely merevlemezeket és flashmemóriás háttértárakat egyaránt szállít nagy mennyiségben az OEM-ek és az egyéni felhasználók részére.

Kettéválik Amerika legnagyobb tárolóeszköz-gyártó cége, a Western Digital. A vállalat igazgatósága által egyhangúlag támogatott struktúraváltás eredményeképpen a cég merevelemezeket illetve flashmemóriás háttértárakat gyártó részlege a jövőben két, egymástól független szervezetként működhet majd.

A jövő év második felében megvalósuló tranzakció a cég által kiadott közlemény szerint a jelenleg elképzelhető legjobb megoldás arra, hogy a NAND flashmemóriákat gyártó részleg hosszú távon megőrizze az értékét. A vállalat egy aktivista befektető tavalyi beszállását követően próbálja megtalálni a megfelelő útirányt, amit a cégbe egymilliárd dollárt invesztáló Elliott Management a kezdetektől fogva a főbb részlegek szétválasztásában jelölt meg.

wd_campus

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Western Digital szétválásának bejelentése nem egészen egy héttel azután következett, hogy híre ment, a cég és a japán Kioxia továbbra sem tudott megállapodni egy potenciális fúzió részleteiről. A két vállalat a NAND flashmemóriák piacán régóta egymás partnereként dolgozik, a Kioxia potenciális felvásárlásáról, illetve a fúzióról pedig évek óta folynak, folytak tárgyalások, a felek mindmáig nem tudtak megegyezni olyan részletekben, mely minden tulajdonos számára elfogadható.

A megállapodásnak a japán sajtó által megszólaltatott névtelen források szerint ezúttal memóriapiac másik nagy szereplője, a Kioxiában komoly részesedéssel rendelkező dél-koreai SK-Hynix állhatott az útjába, mely úgy vélte, hogy a fúzió csökkenti negatívan befolyásolhatja befektetésének értékét.

A Western Digital struktúraváltása ugyanakkor újraoszthatja a lapokat, ám egy esetleges újabb fúziós megállapodás nyélbe ütésére így is aligha kerül majd sor 2025 előtt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról