Szerző: Koi Tamás

2023. január 23. 09:23

Újra egymásra találhat a Kioxia és a Western Digital

Ismét hírbe hozta a sajtó a Western Digitalt és a Kioxia-t a két cég egyesülési ambíciói kapcsán: a japán és amerikai gyártó évek óta járja násztáncát - ha egyesítik erőiket, a Samsung Electronicshoz hasonlóan a piac harmadát birtokolhatják majd.

Sajtóértesülések szerint újrakezdődtek a tárgyalások a Western Digital és a Kioxia Holdings között a két cég NAND flash üzletágának egy vegyesvállalatba való beolvasztásáról, mely a várakozások szerint alaposan átrendezheti a szegmens erőviszonyait. A két cég hosszú ideje gyárt közösen NAND chipeket, a cégjogi egyesülés azonban többszöri kísérlet után sem jött össze.

A legújabb tervek szerint az amerikai és japán cég ezúttal más megközelítéssel próbál nekifutni a vegyesvállalat létrehozásának, mint 2021-ben. Így a kiszivárgott hírek alapján a Western Digital leválasztaná magáról saját, NAND-üzletágát, és az olvadna össze a Kioxiával. Egy ilyen vegyesvállalat elemzői számítások szerint a piac mintegy harmada felett szerezhetne kontrollt, ezzel piacrésze megegyezne a Samsungéval, mely jelenleg a NAND-szegmens legnagyobb szereplőjének számít.

flash_32gb

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A felek 2021-ben arról tárgyaltak, hogy a Kioxia - melynek nagyjából 40%-a a Toshiba kezében van - teljes egészében beolvad a Western Digitalba, mely 20 milliárd dollár értékű részvénnyel fizethet a vállalatért. Az üzlet akkor végül zátonyra futott, a két cég ettől azonban egyáltalán nem került távolabb egymástól.

Olyannyira nem, hogy a két cég csaknem egy éve bejelentette, hogy ezermilliárd japán jen (akkor ez 8,3 milliárd dollárnak felelt meg) összegű beruházással új, közös gyártóüzemet épít Japánban, a Kitakamiban található, meglévő komplexum bővítéseként.

A Kioxia és a Western Digital régi partnereknek számítanak, a két cég évek óta gyárt közösen NAND-chipeket Japánban, melyeket a legkülönfélébb területeken hasznosítanak a partnerek az okostelefonoktól kezdve az adatközpontokon át a tévékig bezárólag.

A japán partner 2018-ban vált le a Toshibáról, amikor az akkori tulajdonos 18 milliárd dolláros üzlet részeként eladta a részleg többségi tulajdonát egy befektetői konzorciumnak. A Toshibának ugyanakkor továbbra is megmaradt 40,6%-nyi tulajdonrésze az önálló cégbe szervezett egykori memóriagyártó részlegben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról