Szerző: Koi Tamás

2023. október 27. 13:01

Most éppen az SK Hynixen csúszhat el a WD-Kioxia frigy

Továbbra sincs eredménye a Western Digital és a Kioxia násztáncának, mely évek óta rövidebb megszakításokkal folyamatosan zajlik a flashmemóriás adattárolók piacának két meghatározó szereplője között.

Hiába tűnt úgy néhány héttel ezelőtt, hogy küszöbön a megállapodás, bennfentes információk szerint újra megfeneklettek a tárgyalások a NAND flashmemóriák piacának két meghatározó szereplője, az amerikai Western Digital és a japán Kixoia Holdings (mely egykor a Toshiba memóriagyártó üzletágaként működött) között.

A megállapodásnak a japán sajtó által megszólaltatott névtelen források szerint memóriapiac másik nagy szereplője, a Kioxiában komoly részesedéssel rendelkező dél-koreai SK-Hynix állhatott az útjába, mely úgy vélte, hogy a fúzió csökkenti negatívan befolyásolhatja befektetésének értékét.

kioxia_exceria

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A két cég 2021-ben még arról tárgyalt egymással, hogy a Kioxia egy részvénycserés tranzakció által teljes egészében beolvad a Western Digitalba, mely 20 milliárd dollár értékű részvénnyel fizethet a vállalatért. A terv akkor szintén zátonyra futott, a két cég ettől azonban egyáltalán nem került távolabb egymástól.

A Kioxia és a Western Digital régi partnereknek számítanak, a két cég évek óta gyárt közösen NAND-chipeket Japánban, melyeket a legkülönfélébb területeken hasznosítanak a partnerek az okostelefonoktól kezdve az adatközpontokon át a tévékig bezárólag.

Sajtóértesülések szerint a két cég a sokadik kudarc ellenére nem adja fel a szorosabb együttműködési terveket és megpróbálnak olyan megállapodási javaslatot letenni az asztalra, mellyel a nagybefektetőket is meg tudják nyerni. Ezzel sem lesz még elsimítva az ügy, a fúziós megállapodásra ugyanis a versenyhatóságoknak is áment kellene mondaniuk, ami jelen geopolitikai helyzetben a kínai fél jóváhagyását illetően felvethet aggályokat.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról