Szerző: Koi Tamás

2023. október 16. 10:37

Küszöbön a Western Digital és a Kioxia fúziója

Hosszú násztáncot követően végre megszülethet a megállapodás a Western Digital és a Kioxia fúziójáról - nem hivatalos információk szerint az egyesülés részleteit már fixálták a felek, de a hatóságok még keresztülhúzhatják az amerikai-japán vegyesvállalat alapításának terveit.

Rövidesen megszülethet a végső megegyezés a japán Kioxia Holdings és az amerikai Western Digital között arról, hogy a két cég közös tulajdonú vegyesvállalatba szervezi NAND-flashmemóriákat gyártó részlegeit - írja a japán sajtó bennfentes forrásra hivatkozva. A két cég hosszú évek óta járja násztáncát, illetve már most is végez közös gyártótevékenységet, ám cégjogi értelemben különálló entitásként. 

Lapértesülések szerint ez a kapcsolat fűződhet majd szorosabbra a fúzióval, melynek bejelentése legkorábban ebben a hónapban lehet esedékes. Az újonnan létrejövő vegyesvállalat 50%-a a Western Digital tulajdonába kerülhet majd, míg a fennmaradó hányad a Kioxiáé lesz, melynek egyébként 40%-a az egykori anyacég, a Toshiba birtokában van jelenleg is.

Ha sikerrel létrejön a tranzakció felek céljai közt szerepel többek között, hogy az új vegyesvállalatot tőzsdére küldjék az Egyesült Államokban.

3dnand

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A két cég 2021-ben még arról tárgyalt egymással, hogy a Kioxia egy részvénycserés tranzakció által teljes egészében beolvad a Western Digitalba, mely 20 milliárd dollár értékű részvénnyel fizethet a vállalatért. Az üzlet akkor végül zátonyra futott, a két cég ettől azonban egyáltalán nem került távolabb egymástól.

A Kioxia és a Western Digital régi partnereknek számítanak, a két cég évek óta gyárt közösen NAND-chipeket Japánban, melyeket a legkülönfélébb területeken hasznosítanak a partnerek az okostelefonoktól kezdve az adatközpontokon át a tévékig bezárólag.

Egy potenciális fúzióval a két cég vegyesvállalata a NAND-szegmensben piacvezetővé válna - idén márciusban a vállalatok együttes piacrésze 35,4%-os volt, megelőzve a 34,3%-on álló jelenlegi piacvezetőt, a Samsung Electronics-ot.

A fúzió létrejötte elé ugyanakkor még gördülhetnek akadályok, leginkább a lokális szabályozó hatóságok vizsgálatai képében, így a vegyesvállalat létrehozását az amerikai, japán és európai versenyhatóságok mellett a kínai szakhatóságnak is jóvá kellene hagynia.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.