Szerző: Koi Tamás

2023. október 19. 12:51

Kína megakaszthatja a Broadcom-VMware megaüzletet

Kína megálljt parancsolhat az technológiai iparág egyik legnagyobb eddigi akvizíciójának, a VMware 69 milliárd dollár értékű felvásárlásának válaszul arra, hogy a Biden-adminisztráció a héten szigorította az országra vonatkozó exporttilalmi intézkedéseket.

Lapértesülések szerint felmerült, hogy Kína jelentősen lelassítja, rosszabb esetben megakadályozza a Broadcom és a VMware között tavaly létrejött akvizíciós megállapodás végrehajtását mintegy bosszúbol azért, hogy az Egyesült Államok a héten szigorított az ország technológiai iparát sújtó szankciókon.

A felek tavaly májusban jelentették be, hogy a Broadcom mintegy 61 milliárd dollárért illetve 8 milliárd dollárnyi adósságátvállalásért cserébe megszerezze a VMware-t. Az ügyletre azóta már az Egyesült Államok és az Európai Bizottság, valamint a brit versenyhatóság is rábólintott, így már a nyáron biztosnak tűnt, hogy - a cégek önkéntes vállalásával - végül megvalósulhat az akvizíció.

broadcom_chip

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Ez kerülhet most veszélybe azzal, hogy a kínai versenyjogi szerv pontosan meg nem határozott indokokkal késlelteti a folyamat engedélyezését, ami a cégek globális működését, illetve a kínai piacon való jelenlétüket tekintve elengedhetetlenül szükséges az akvizíció lezárásához.

Kína egyébként nem első alkalommal állna bele nyugati technológiai multik akvizíciós ügyleteibe. Így még mielőtt a geopolitikai feszültségek igazán komollyá váltak volna, 2018-ban a kínai hatósági engedélyeztetési procedúrán csúszott el a Qualcomm és a holland NXP Semiconductor fúziója, illetve tevékeny szerepet játszott a kínai hatóság abban is, hogy az Nvidia tavaly februárban végül elállt az ARM 2020-ban bejelentett felvásárlási szándékától.

Némi reményre adhat okok a cégeknek, hogy az ügylet jóváhagyása sem az EU-ban, sem Nagy-Britanniában nem ment simán, ám meghatározott önkéntes vállalásoknak köszönhetően mindkét régióban zöld lámpát kapott végül az üzlet. Arról nem áll rendelkezésre egyelőre információ, hogy a kínai szakhatóság kért-e ilyen plusz vállalást a felektől.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról