Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 21. 13:26

Brit ámen a Broadcom és a VMware megaüzletére

Újabb akadály hárult el az évtized egyik legnagyobb informatikai akvizíciós ügylete elől: a brit versenyhatóság tüzetes vizsgálatot követően átengedte a Broadcom és a VMware között kötött akvizíciós megállapodást.

Hétfőn délelőtt lezárult a brit versenyhatóság, a Consumer and Markets Authority (CMA) második körös vizsgálata a Broadcom-VMware ügylet kapcsán, melyben az illetékes szervezet végül rábólintott arra, hogy a Broadcom mintegy 61 milliárd dollárért illetve 8 milliárd dollárnyi adósságátvállalásért cserébe megszerezze a VMware-t. Az ügyletre korábban már az Egyesült Államok és az Európai Bizottság is rábólintott, így szinte biztos, hogy - a cégek önkéntes vállalásával - végül megvalósulhat az akvizíció.

Az uniós vizsgálattal ellentétben itt ugyanakkor nem kellett önkéntes kötelezettségeket vállalniuk a feleknek, a CMA ugyanis lényegében megállapította, hogy az első körös vizsgálat során saját részről felmerült aggályok voltaképpen alaptalanok. 

broadcom_hand

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Így a hatóság a vizsgálat során bekért mintegy 250 ezer dokumentum, piacfelmérés valamint a beszállítókkal és a riválisokkal készített interjúk során arra a következtetésre jutott, hogy az egyesült cégnek több kára mint haszna származna abból, ha erőfölényével visszaélve megakadályozná, hogy a riválisok termékei a VMware szervervirtualizációs megoldásokkal megfelelően együttműködjenek.

A szervezet emellett eleinte aggályosnak tartotta azt is, hogy a Broadcom riválisainak a VMware felvásárlását követően saját versenytársukkal kellene megosztaniuk szenzitív technológiai információkat a termékkompatibilitás érdekében, a CMA szerint ugyanakkor ez már a termékfejlesztés olyan késői fázisban történik, hogy abból nem származik üzleti előnye a Broadcomnak.

Az Európai Bizottság nem engedte ilyen könnyen el a feleket, így a Broadcomnak kötelezően biztosítania kellett lényegében az egyetlen, számottevő piaci befolyással rendelkező riválisa, a Marvell számára, hogy a tárolópiac egyik kulcstermékének számító optikai host bus adapterek (FC HBA) szegmensében teljes kompatibilitást nyújt, beleértve de nem kizárólagosan az API-hozzáféréseket és az eszközmeghajtók forráskódjához való hozzáférést.

Az Európai Unió versenyjogi szerve végül július közepén ezen feltétel mentén engedélyezte az akvizíciót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról