Szerző: Koi Tamás

2023. október 19. 09:48

Újra szárnyal és közben árat emel a Netflix

A várakozásokon felüli erős negyedévet zárt szeptember végén a világ legnépszerűbb online előfizetős videostreaming-szolgáltatása, a Netflix, mely a hollywoodi sztrájkok dacára képes volt visszatérni arra a növekedési pályára, ami a pandémia kezdeti időszakát jellemezte. Ettől függetlenül a cég néhány piacon áremelést hajt végre.

2020 második negyedéve óta nem gyűjtött egy negyedév alatt annyi új felhasználót a Netflix, mint az idei harmadik egyedévben - a cég tegnapi üzleti jelentése alapján a világ legnépszerűbb online videostreaming-szolgáltatójának felhasználói bázisa kilencmillió előfizetővel bővült, jelentős mértékben meghaladva az előzetes elemzői várakozásokat, melyek legjobb esetben is legfeljebb hatmillió új ügyféllel számoltak.

A szolgáltató - melynek ezzel szeptember végére 247 millió előfizetője lett - ezzel párhuzamosan bizonyos csomagokat illetően áremelést jelentett be, de egyelőre csak három országban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban, ahol rendre 22,99 dollárba, 17,99 angol fontba és 19,99 euróba kerül majd a prémium díjcsomag, az egyetlen konstrukció, mely 4K-s tartalomfogyasztást tesz lehetővé.

onepiece
részlet a one piece-ből (forrás: netflix)

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az áremelés által érintett országok körére magyarázat lehet, hogy ezeken a fejlett, telített piacokon a szolgáltatónak már nem maradt növekedési potenciálja, amit igazolnak a számok is: a legnagyobb növekedés egyes európai régiókra, a Közel-Keletre és Afrikára volt jellemző, mostanra pedig a Netflix teljes előfizetői bázisának mintegy csak 30%-a streameli a tartalmakat az Egyesült Államokból.

A Netflix szárnyalása annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy az érintett időszakban komoly feszültség alakult ki a hollywoodi alkotók és a stúdiók, tartalomdisztribútorok között, mely mostanra látszik csak elülni. A cég malmára hajtotta ugyanakkor a vizet, hogy a produkciók jelentős része külföldön forog, ahol a sztrájkok hatásai nem vagy kevéssé jelentkeztek.

Az SVOD-szolgáltató legnépszerűbb húzócímei közé tartozott a harmadik negyedévben a One Piece című mangasorozat live-action változata, de nagyot mentek az olyan, régebbi sikerszériák, mint a Comcast produkciójában készült 2019-es Brilliáns elmék (Suits) vagy Az elit alakulat (Band of Brothers) - utóbbit éppen a rivális HBO-tól licencelte a Netflix.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról