:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 18. 10:30

Túl lassúak a versenyhatóságok az Adobe szerint

Eddigi valaha volt legnagyobb felvásárlására készül az Adobe, melynek kapcsán a cég egyik vezetője párbeszédet indított azzal kapcsolatban, hogy valóban szükségesen hosszúra nyúlnak-e a szabályozók hosszadalmas vizsgálatai.

A szabályozói jóváhagyások időigényességét kritizálta David Wadhwani, az Adobe digitális média üzletágának elnöke, aki megkérdőjelezi a drága technológiai felvásárlásokat megelőző versenyhatósági vizsgálatok elnyújtottságát. Az Adobe már több mint egy éve jelentette be felvásárlási szándékát a Figma tervezőszoftverre, a felek azóta az amerikai, a brit és az uniós szabályozószervek egyhangú áldására várnak az üzlet nyélbeütéséhez. Az Adobe arra számít, hogy még az idei év végéig sikerül lezárni a Figma-üzletet, aminek lebonyolítását Wadhwani vezeti. Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete december 31-et tűzte ki az aktuális vizsgálati szakasz határidejének. 

A témát aktuálissá teszi a játékipar eddigi legnagyobb felvásárlásának számító 69 milliárd dolláros Microsoft-Activision üzlet is, aminek lezárására közel 21 hónapot kellett várni, és az újabb fejlemények már-már egy telenovella bonyolultságát tükrözték. Az utolsó akadály a múlt héten gördült el az akvizíció elől, miután a brit hatóság elfogadta a Microsoft augusztus végén bemutatott átgondolt ajánlatát.

adobefigma_j

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Adobe, mint felvásárló fél számára azért is fontos a vizsgálatok elhúzódása, mert a grafikai szoftvertervező vállalta, hogy egymilliárd dollárt fizet a Figmának abban az esetben, ha a szabályozó hatóságok elutasítják az ügyletet, vagy ha nem sikerül azt lezárni 2024. március közepéig.

Az Adobe-vezető szerint megkérdőjelezhető, hogy valóban ilyen sokáig kell-e tartania a szabályozó folyamatoknak, miközben fontos lenne, hogy az innovációval gyorsan haladjanak a vállalatok. A brit versenyfelügyelet (CMA) legutóbb azt vizsgálta, hogy az akvizíció torzítaná-e a piaci versenyt azzal, hogy megtartja az XD nevű tervezőeszközét is, ami a Figma versenytársának tekinthető, de az Adobe szerint egy innovatív és dinamikus piacon az XD nem tekinthető a Figma versenytársának.

Az Adobe az utóbbi hónapokat azzal töltötte, hogy generatív MI-funkciókkal bővítse legnépszerűbb szolgáltatásait, így a jövőben elképzelhető, hogy a sikeres lezárás után a Figma is hasonló képességeket kapjon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 20:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.