Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 25. 10:19

Alaposabban ránéz az unió az Adobe-Figma üzletre

Az uniós mélyvizsgálat a legújabb jogi lépés az Adobe-Figma összeolvadás ellen, miután az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete nemrég szintén átfogó vizsgálatot indított az akvizícióval kapcsolatban, a piaci verseny torzulásától tartva. Közben az Egyesült Államokban az igazságügyi minisztérium trösztellenes pert készít elő az ügylet blokkolására.

Mélyreható uniós trösztellenes vizsgálat elé néz az Adobe 20 milliárd dolláros ajánlata a Figma felhőalapú tervezői platform felvásárlására, miután az uniós szabályozók hamarosan lezárják az előzetes felülvizsgálatot – értesült a Reuters az ügyhöz közeli forrásoktól. Már június végén sejteni lehetett, hogy a hatóságok aggodalmai miatt a pár hónapot igénybe vevő, augusztus 7-i határidővel záruló első fázisú vizsgálat után egy alaposabb, második fázisú vizsgálat fog indulni.

Ez egyben azt is engedi sejtetni, hogy a cég nem ajánlott fel kellően meggyőző jogorvoslatot, és nem tett engedményeket sem az aggályok kezelésére. Az Adobe szóvivője nem kívánta bővebben kommentálni a fejleményt, mindössze annyit tett hozzá, hogy a cég továbbra is eredményesen tárgyal a szabályozó hatóságokkal világszerte.

figma-scaled

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Európai Bizottság év elején fejezte ki első alkalommal aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az ügylet torzíthatja az interaktív terméktervező szoftverek piacát. A szabályozók részéről felmerült az is a források elmondása szerint, hogy az akvizíció célja a kisebb rivális megvásárlásával a versenytárs felszámolása, az Adobe ráadásul egy hiteles versenytársra tette rá a kezét. Az Adobe által ajánlott 20 milliárd dolláros vételár kiugróan magas, a Figma éves bevételének 50-szerese. 

A vállalat érvelése szerint mindkét fél különálló piacon működik: a belsős kutatások szerint a Photoshop-felhasználók mindössze 10 százaléka használja a Figmát is, ami a korlátozott felhasználói átfedésről árulkodik – mondták el az Adobe-hez közel álló források.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága május elején jelentette be, hogy vizsgálatot indít, ám mivel az Adobe nem tett meggyőző jogorvoslatot, sem engedményeket, így júliusban mélyreható vizsgálat is elindult független szakértők bevonásával, amit december 27-ig terveznek lezárni a britek.  

Az Adobe eredeti tervei szerint az év vége előtt szeretne lezárni a felvásárlást, és egyelőre optimista a szabályozó hatóságok éppen zajló vizsgálatainak kimenetelével kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról