Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 20. 09:43

Több hónapra megakaszthatja az EU az Adobe-Figma üzletet

Hosszadalmas trösztellenes vizsgálat elé néz az Adobe tervezett gigafelvásárlása, miután a hatóságok a piac konszolidációjától tartanak.

Az Európai Unió versenyhatóságának jóváhagyása is szükséges lesz az Adobe Figma tervezőplatform felvásárlására tett 20 milliárd dolláros üzletének lezárásához, annak ellenére, hogy az ügylet nem éri el azt a forgalmi küszöböt, ami indokolná a felülvizsgálatot. Az Európai Bizottság szerint a tranzakció magával hordozza azt a kockázatot, hogy torzítja a versenyt az interaktív terméktervező szoftverek piacán, így az Adobe addig nem zárhatja le az üzletet, amíg a bizottság nem engedélyezte.

Az ügyhöz közel álló több forrás is arról számolt be, hogy az európai trösztellenes szabályozó hatóságok még idén hivatalos vizsgálatot készülnek indítani az akvizíció ügyében, mivel aggodalmak szerint a tranzakció visszaszorítaná az innovációt, az interaktív terméktervező és táblás szoftverek piacán folyó versenyt jelentősen befolyásolhatja. A Photoshop-tulajdonos eredetileg ausztriai és németországi trösztellenes hatóságok jóváhagyását kérte, ezt követően Ausztria az Európai Bizottság elé vitte az ügyet, amihez csatlakozott a többi közel tucatnyi uniós ország. 

A nagy felvásárlásokat megelőző, első fázisú vizsgálatok általában néhány hónapot vesznek igénybe, de a források szerint az uniós hatóságok ezúttal egy alaposabb, második fázisú vizsgálatot is indíthatnak, ami hosszabb ideig tartana, és keresztül húzhatja az Adobe azon tervét, hogy még idén lezárja a tranzakciót.

figmadobe

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szabályozók részéről felmerült az is a források elmondása szerint, hogy az akvizíció célja a kisebb rivális megvásárlásával a versenytárs felszámolása, az Adobe ráadásul egy hiteles versenytársra tette rá a kezét. Az Adobe által ajánlott 20 milliárd dolláros vételár kiugróan magas, a Figma éves bevételének 50-szerese. 

A vállalat érvelése szerint mindkét fél különálló piacon működik: a belsős kutatások szerint a Photoshop-felhasználók mindössze 10 százaléka használja a Figmát is, ami a korlátozott felhasználói átfedésről árulkodik – mondták el az Adobe-hez közel álló források.

Az Adobe még nem terjesztette elő az üzletet vizsgálatra az uniós szabályozó hatóságoknak, de a közel álló személyek szerint a vállalat továbbra is elkerülheti a mélyreható vizsgálatot, amennyiben a következő hónapokban meggyőző bizonyítékokat szolgáltat a hatóságok aggodalmainak eloszlatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról