:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 6. 11:01

Automatikus WAN failoverrel és DNS-szűréssel újít a Telekom

Biztonságosabbá és stabilabbá teszi az otthoni és kisvállalati interneteléréseket a Magyar Telekom, mely az októberben megújított internetes díjcsomag-portfóliójába opciós DNS-szűrési és némi felárért automatikus WAN failover funkciót épít.

Egyszerre nyújt két olyan problémára megoldást a Magyar Telekom megújult otthoni internetes portfóliója, mely előfizetők jelentős része számára okozhat konkrét anyagi kárt vagy szimplán csak bosszúságot: a távközlési cég újonnan bevezetett díjcsomagjainál automatikusan, díjmentesen elérhetővé teszi minden ügyfél számára a Netvédelem nevű DNS-szűrési szolgáltatást, illetve felárért a Nonstop Wi-Fi nevű, automatizált WAN failover megoldást, mely mobilnettel helyettesíti a vezetékes internetet a vezetékes szolgáltatás kimaradásai esetén.

A szolgáltató tájékoztatója szerint a Netvédelem szolgáltatás egy DNS-szűrésen alapuló "felhő-megoldás", amely védelmet nyújt meghatározott kártékony internetes fenyegetésektől. A Netvédelem internetes címeket (domain neveket) vizsgál, és csak az általa biztonságosnak ítélt címekkel engedi a további kommunikációt kliens és szerver között.

A szolgáltatás csökkenti a rosszindulatú szoftvereknek és adathalász támadásoknak való kitettséget, amelyek kárt okozhatnak az előfizető otthoni vezetékes és Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott végberendezéseiben, illetve közvetlen anyagi kárhoz is vezethetnek.

magenta_optic

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Amennyiben a betölteni kívánt weboldalt a vizsgálat kockázatosnak ítéli, a szolgáltatás az ügyfelet figyelmeztető oldalra irányítja, ahol a Szolgáltató tájékoztatja a fennálló kockázatról, valamint a Netvédelem szolgáltatás kikapcsolásának lehetőségéről. A Netvédelem szolgáltatást a Magyar Telekom partnere, a Cisco nyújtja (Cisco Umbrella DNS-Security).

Míg a Netvédelem automatikusan, felár nélkül aktiválódik az új, 2023-as díjcsomagok előfizetői számára, addig a másik újítás, a WAN failover funkciót nyújtó Nonstop Wi-Fi a standard díjcsomagokhoz képest havonta bruttó 700 forinttal drágább, "Pro" jelzést viselő, gigabites letöltést biztosító előfizetéseknél érhető el.

Ez esetben egy mobilnetes SIM-et tartalmazó 4G-s USB-stick-et küld a szolgáltató az ügyfélnek, mely hálózati kimaradás esetén automatikusan bekapcsol és a home gatewayen (digitális elosztón) keresztül ellátja a csatlakoztatott eszközöket interneteléréssel.

A szolgáltatás bizonyos esetekben ugyanakkor nem nyújt áthidalási lehetőséget, ilyen például az áramszünet, ha a home gatewayen módosítva lett a gyári DNS-beállítás, vagy az passthrough/bridge üzemmódba van állítva.

A Telekom új vezetékesinternet-portfóliója a tavalyi konstrukciókkal megegyező listaáron érhető el (leszámítva a Pro csomagokat, melyek a korábbi kínálatban nem szerepeltek), egy gyors címkeresést követően a Telekom weboldalán azonban úgy tűnik, az elérhető kedvezmények mértéke csökkent, így  havi szinten néhány száz forinttal drágul az újonnan bevezetett szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 05:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.