:

Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 11. 09:17

Új mérföldkő a Telekom vezetékes hálózatában

A második negyedévben új mérföldkőhöz ért a Magyar Telekom vezetékes szélessávú szolgáltatások szegmense, így először fordult elő a cégnél, hogy a bekötött optikai (FTTH) végpontok száma minden más technológiát maga mögé utasított.

Ütemesen halad a Magyar Telekomnál az optikai hálózatfejlesztés, illetve a végpontok bekötése a lefedett területeken, melynek köszönhetően az idei második negyedévre a szolgáltató vezetékes szélessávú portfóliójában az FTTH technológia először vette át a vezető szerepet a bekötött előfizetések számát tekintve. 

A szolgáltató tegnap kiadott második negyedéves jelentése alapján a Magyar Telekom kiskereskedelmi szélessávú előfizetőinek száma egy év alatt csaknem százezerrel, 1,361 millióra nőtt. A vállalat ügyfélkörén belüli technológiai váltással együtt az FTTH-eléréssel rendelkező ügyfelek száma ennél is nagyobb mértékben, csaknem 130 ezerrel bővült, ezzel a negyedév végére több mint 473 ezer végponton szolgáltatott a társaság a végpontig tartó száloptika-alapú internetelérést (ezzel párhuzamosan kb. 460 ezer HFC-s végpont és 427 ezer xDSL végpont működött a cég hálózatában a negyedév végén).

ftth_network

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Telekom jelenleg három különböző technológiával (xDSL, HFC és FTTH) biztosít vezetékes internetelérést ügyfeleinek, ezek közül a réz érpárra épülő xDSL hosszú évekig tartotta a vezető pozíciót, csak az idei első negyedévben sikerült letaszítania a trónról a HFC-nek. A Telekom ugyanakkor korábban már többször jelezte, hogy az elavultabb technológiák fejlesztésére nem kíván számottevő erőforrásokat fordítani, helyette a sokkal nagyobb tartalékokkal rendelkező, időtállóbb és olcsóbban üzemeltethető FTTH-elérések fejlesztésére koncentrál.

Az eddigi trendeket alapul véve a Magyar Telekom által létesített kiskereskedelmi FTTH-kapcsolatok száma a harmadik negyedévre elérheti a félmilliós határt, ám egyelőre ez is csupán kb. a negyede a tényleges szolgáltatáselérésnek, a cég ugyanis mostanra 1,91 millió háztartás számára tud biztosítani száloptika-alapú vezetékes internetelérést.

Ezzel a technológiával a szolgáltató jelenleg végpontonként akár 2 Gbps letöltési és 1 Gbps feltöltési sávszélességet is képes biztosítani ügyfeleinek, minimális hálózati késleltetés mellett, így a műszaki adottságokból eredően, illetve az előfizetőszám-bővülés alapján az FTTH-alapú vezetékes szélessávú elérés jelenleg a legkönnyebben monetizálható technológia a Telekom teljes (vezetékes és mobil) hálózatában, melyre a jelek szerint valós ügyféligény mutatkozik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.