Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 18. 12:40

Duplázni készül a Foxconn Indiában

Folytatódik a globális ellátási lánc újrarendeződése, a Foxconn még magasabb fokozatra kapcsol Indiában a következő 12 hónapban, hogy csökkentse a Kínának való kitettséget.

Az Apple legnagyobb gyártópartnere, a Foxconn Technology Group egyre markánsabb lépéseket tesz India felé a Washington és Peking közt fokozódó feszültség hatására, és növeli gyártósorainak számát más célországokban. A bérgyártó friss bejelentése szerint megduplázni tervezi befektetéseit és munkaerő-állományát Indiában a következő 12 hónapban – számolt be róla a Bloomberg. V Lee, a Foxconn indiai képviselője a LinkedInen jelentette be a jövőre vonatkozó terveket, miszerint több erőforrást forgatnak a dél-ázsiai országba, de konkrét részleteket erre vonatkozóan nem közölt.

Lee a hír apropóján köszöntötte születésnapja alkalmából Narendra Modi miniszterelnököt, akinek azt üzente, hogy a Foxconn jövőre még nagyobb ajándékkal ünnepelheti őt, duplázva a cég eddigi mutatóit foglalkoztatottság, kutatás-fejlesztés és üzlet szempontjából. A tajvani vállalat beruházási terveivel kapcsolatban eddig annyit tudni korábbi jelentések alapján, a bengalurui repülőtér közelében egy 300 hektáron terjeszkedő üzemet húzna fel, ahol valószínűleg iPhone-készülékek összeszerelése fog zajlani, és mintegy 100 ezer új munkahelyet teremt majd.

foxconn_gyár

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A múlt hónapban Young Liu elnök is beszélt a Foxconn azon szándékáról, hogy növelje befektetéseit Indiában, ahol eddig 9 gyártótelepet és több mint 30 gyárat üzemeltet, több tízezer foglalkoztatottal. A terjeszkedés korai szakaszában egyelőre körülbelül évi 10 milliárd dollár bevételre tesz szert a cég az országban.

A Foxconn indiai terjeszkedése kapcsán az elemzők szerint fennáll a veszélye annak, hogy a legnagyobb fogyasztói elekronikai gyártóként ismert Kína pozíciója gyengülni fog a globális piacon. Az elmúlt évek eseményei több, Kínában gyártató multinacionális céget arra késztettek, hogy átszervezzék ellátási láncukat, ezzel biztosítva, hogy adott esetben könnyebben át tudjanak vészelni egy lokális krízist, legyen szó vírusfertőzésről, földrengésről vagy éppen politikai hátterű eseményekről. 

 A világ legértékesebb cégeként számontartott Apple évekkel ezelőtt megkezdte gyártótevékenységének diverzifikálását, melyet a koronavírus-világjárvány jelentős mértékben felgyorsított - így a cég a termékportfólió különböző elemeit Kína mellett részben már Vietnámban vagy Indiában lévő üzemekben gyártatja le. Korábbi elemzői becslés szerint az Apple 2025-re az iPhone-ok termelésének negyedét kívánja Indiába költöztetni.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.