Szerző: Koi Tamás

2022. november 25. 11:17

A vártnál nagyobb érvágás az Apple-nek a Foxconn problémája

Egyes források szerint az előzetes prognózishoz képest is jelentősebb termeléskiesést okozhat a Foxconn legnagyobb gyáregységét érintő, hetek óta tartó munkaerőkrízis.

A korábbi becslésekhez képest is komolyabb visszaesés várható az új generációs iPhone-ok novemberi gyártási volumenében, miután a termékek jelentős részét előállító tajvani bérgyártó, a Foxconn továbbra sem tud úrrá lenni a legnagyobb gyártókomplexumát érintő, részben a helyi hatóságok által elrendelt karanténnak köszönhető munkaerőkrízisen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kínai Henan tartomány fővárosa, Csengcsou mellett található, mintegy 200 ezer dolgozó foglalkoztató komplexum a koronavírusos esetek újbóli terjedése miatt hetek óta karantén alatt áll, a helyzet pedig mostanra annyira feszültté vált, hogy az embertelen körülmények és a beígért bónuszok elmaradása miatt zavargások törtek ki a gyárnegyeden belül.

chinafoxconn

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Foxconn csengcsou-i komplexumában gyártják a világpiacra szánt iPhone okostelefonok nagyjából 70%-át, a zavargások és a termeléskiesés ezért a nagy megrendelők közül az Apple-nek fáj a leginkább. Október végén a gyártó azzal számolt, hogy az ideiglenes lezárások miatt legfeljebb 30%-os termeléskieséssel kell majd számolni az iPhone 14-sorozatot érintően, a Reuters most azonban belsős forrásaira hivatkozva azt írja, ez a mai helyzetet ismerve jócskán optimista forgatókönyvnek minősül. 

A szerdai zavargásokban az ügynökség forrásai szerint elsősorban a krízis megoldásához újonnan toborzott, még nem vagy csak részben betanított munkások egy része vettek részt, miután nem kapták meg első bónuszkifizetésüket.

A Foxconn később elnézést kért a "technikai hibáért", ettől függetlenül hivatalosan meg nem erősített hírek szerint mintegy 20 ezer munkás hagyta ott az üzemet, órákkal azután, hogy végül ki lettek fizetve. Ez a gyárkomplexum "békeidős" kollektívájának egyébként nagyjából 10%-át teszi ki, a csengcsou-i üzemben a karantén elrendelése előtti időszakban nagyjából 200 ezren dolgoztak.

A csengcsoui-gyárban a héten történteken sem a Foxconn, sem az Apple nem kívánta hivatalosan kommentálni. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.