Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 17. 09:51

Már javában készülnek az iPhone 15-ök Indiában

Az iPhone 15 sorozattal újabb lépést tehet az Apple a gyártás jelentősebb diverzifikálása felé, legalábbis lapértesülések szerint egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az ellátási láncban a kínaiak mellett az indiai gyárak.

Az elmúlt évek eseményei több, Kínában gyártató multinacionális céget arra késztettek, hogy átszervezzék ellátási láncukat, ezzel biztosítva, hogy adott esetben könnyebben át tudjanak vészelni egy lokális krízist, legyen szó vírusfertőzésről, földrengésről vagy éppen politikai hátterű eseményekről. 

A világ legértékesebb cégeként számontartott Apple évekkel ezelőtt megkezdte gyártótevékenységének diverzifikálását, melyet a koronavírus-világjárvány jelentős mértékben felgyorsított - így a cég a termékportfólió különböző elemeit Kína mellett részben már Vietnámban vagy Indiában lévő üzemekben gyártatja le.

iphone_inhand

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez a stratégia minden eddiginél jobban áthathatja az iPhone 15 sorozat logisztikai hátterét, a Bloomberg bennfentes értesülései szerint legalábbis az új, várhatóan szeptember közepén bemutatkozó okostelefonok gyártása már javában zajlik az Apple legnagyobb gyártópartnerének számító Foxconn indiai üzemében is.

A beszámoló szerint ráadásul a dél-indiai Sriperumbudur melletti gyár alig pár héttel van csak lemaradva a termelésben a kínai üzemekhez képest, így a két országból gyakorlatilag párhuzamosan képes ellátni a piacot az Apple.

Ez jelentős előrelépés a korábbi évek gyakorlatához képest, az iPhone 14 gyártása például több hónapos lemaradásban volt Indiában Kínához képest. Az Apple mostanra az iPhone-ok több mint 7%-át gyártja Indiában, ahol 2017-ben kezdődött a cég okostelefonjainak összeszerelése, ugyanakkor akkor még csak az olcsóbb típusok készültek az országban, többnyire a helyi felvevőpiac számára.

A gyártás diverzifikálása szempontjából a legnagyobb kihívást a beszállítói lánc koncentrációja jelenti az Apple, illetve a hasonló termékeket értékesítő cégek számára. A nagyobb beszállítók ugyanis jellemzően a nagy kínai gyáregységek mellett telepedtek meg, főként a kínai elektronikai gyártás fellegvárának számító Sencsenben és annak vonzáskörzetében azért, hogy a gyártáshoz szükséges komponensek helyben, azonnal rendelkezésre álljanak. India jelenleg még távolról sem rendelkezik ilyen jelentős beszállítói háttérrel, miközben a Foxconn mellett már két másik bérgyártó, a Pegatron, illetve a Wistron helyébe lépő Tata is készít iPhone-okat az országban.

Korábbi elemzői becslés szerint az Apple 2025-re az iPhone-ok termelésének negyedét kívánja Indiába költöztetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról