:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 13. 13:50

Túllépi a határértéket az iPhone 12 sugárzása - állítják a franciák

Az iPhone 12 okostelefonok működés közben kibocsátott valós sugárzási értéke túllépi az Európai Unióban előírt küszöbértéket, állítja a francia hírközlési hatóság saját méréseire hivatkozva. A szervezet most arra szólította fel a gyártót, hogy szoftverfrissítéssel javítsa ki a problémát, addig is betiltották a teljes készülékcsalád forgalmazását, ha pedig nem jön érdemi lépés az Apple részéről, végső esetben minden eddig eladott készüléket visszahívhatnak.

Szokatlan eset borzolja az okostelefon-használók kedélyeit Franciaországban, illetve az EU-ban, még szokatlanabb időzítéssel: a francia hírközlési hatóság, az Agence Nationale des Fréquences (AFNR) kedden közölte, hogy az Apple három évvel ezelőtt piacra dobott iPhone 12-es szériája saját mérései szerint túllépi az EU-ban maximálisan engedélyezett sugárzási határértéket, ezért a gyártónak sürgősen meg kell oldania a problémát, ellenkező esetben az összes eddig eladott készüléket vissza kell hívni az országban. Hasonló intézkedésre mindeddig nem akadt példa az Európai Unióban.

Az AFNR lényegében egy szúrópróbaszerű, 141 különböző típusú készüléket érintő vizsgálat során mért magas (5,74 watt kilogrammonként) fajlagos abszorpciós rátát az iPhone 12 termékcsalád esetében - hogy pontosan melyik típus volt a három különböző változat közül a tesztalany, arra nem tér ki a hatóság közleménye. Az Európai Unió tagállamaiban törvényileg meghatározott felső küszöbérték (a készüléket kézben fogva, illetve nadrágzsebben hordva) 4 watt per kilogramm.

apple_saintgermain
apple store párizs saint-germain kerületében

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A francia hatóság azonnal értesítette az Apple-t a mérési eredményekről, illetve felszólította a céget, hogy az érintett modellek sugárzási értékét haladéktalanul csökkentse az elfogadott határérték alá. Az iPhone 12 típusok forgalmazását ezzel párhuzamosan haladéktalanul megtiltották az országban, az Apple-nek pedig két hete van hivatalosan reagálni az ANFR felhívására.

Az Apple a sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy saját, illetve független partnerek mérései nem igazolják a francia hatóság eredményeit, és a rendelkezésre álló kéthetes időablakban ezt elő is fogja terjeszteni az ANFR-nek. Az iPhone 12 szériánál az Apple által hivatalosan megadott SAR-érték jellemzően 1,17-1,19 w/kg között mozog, vagyis a ténylegesen mért érték ennek csaknem az ötszöröse lehetett.

Egy a HWSW által megkérdezett távközléstechnikai szakértő szerint a magas sugárzási érték többnyire antennakonstrukciós hibára utalhat, melyen a szoftver módosításával, a maximális adóteljesítmény csökkentésével lehet segíteni.

Az eset kapcsán több kérdés is felmerül, így például nem tisztázott, hogy:

  • az ANFR pontosan milyen hálózaton, milyen működési paraméterek mentén végezte a mérést,
  • okozhat-e ilyen mértékű eltérést a hivatalosan megadott eredményektől egy a készülék életciklusa során később érkezett szoftverfrissítés,
  • végül pedig miért a forgalomba hozatal után csaknem három évvel döntött úgy az ANFR, hogy teszteli a készüléket,
  • illetve hogyan lehet, hogy más EU-s hatóságnak nem tűnt eddig fel egy ilyen kirívó sugárzási érték.

Hasonló mérések egyébként már Magyarországon is a létező legmodernebb körülmények között végezhetők, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szeptember elején megnyitotta hírközléstechnikai mérőkomplexumát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 01:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.