Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 12. 09:39

Még évekig milliárdokat kaszál az iPhone-okon a Qualcomm

Hosszú évekkel ezelőtt házon belülre hozta a rendszerprocesszorok fejlesztését, de a jelek szerint továbbra sem tudja ugyanezt megoldani az Apple az iPhone okostelefonok másik kulcsfontosságú komponensével, a mobilhálózati kapcsolatért felelős modemmel.

Újabb, legalább három évre szóló, opciósan meghosszabbítható beszállítói szerződést írt alá hétfőn az Apple és a Qualcomm, mely lehetőséget teremt az amerikai chipgyártó számára arra, hogy legalább még a következő három évben megjelenő iPhone-ok egyik kulcsfontosságú komponensével, az 5G-s modemekkel ellássa partnerét. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Apple az Intel modemes üzletágának 2019-es felvásárlását követő hét éven át nem tud majd kellő volument termelni a mobilkommunikációs kapcsolat alapjának számító vezérlőkből.

Az Apple hosszú évek óta dolgozik azon, hogy saját fejlesztésű modemchipek kerülhessenek az iPhone-okba, részben a jobban tervezhető - és alacsonyabb - költségek, részben pedig az ellátási lánc és a technológia feletti nagyobb kontroll érdekében.

qc_sdx65
az iphone 14 sorozatba kerülő Qualcomm modem, az x65

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az már tavaly nyílt titoknak számított, hogy az idén piacra kerülő iPhone 15 és a jövőre érkező iPhone 16 széria még Qualcomm 5G-s modemet tartalmaznak majd, a mostani bejelentés ugyanakkor további két évre előre megszilárdítja a két cég között 2019-ben kötött, eredetileg idén lejáró beszállítói megállapodást.

A szerződéshosszabbítás óriási üzletet jelent az Apple-lel egykor meglehetősen feszült viszonyt ápoló Qualcommnak, mely egyes elemzői becslések szerint csak tavaly mintegy 7,26 milliárd dollár értékben szállított vezérlőchipeket - elsősorban 5G-s modemeket - az Apple számára.

Az Inteltől 2019-ben átvett modemgyártó üzletág ráadásul 2026-től is csak részlegesen veheti fel a fonalat, így minden bizonnyal egy olyan, évekig tartó átmeneti időszakkal kell majd számolni, amikor egyes iPhone-okban az Apple saját modemei, míg másokban a Qualcomm megoldásai lesznek építve.

Az Apple egyébként szokásához híven a többi piaci szereplőhöz képest némi lemaradással leplezte le első 5G-s okostelefonját - ez volt a 2020-ban bemutatott iPhone 12 széria, melybe az X55 típusú 5G-s modemet szállította a Qualcomm. Az alkotóelemekről szóló akkori elemzések alapján az X55 volt az iPhone 12 okostelefonok legdrágább alkatrésze.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.