Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 29. 13:39

Eddig az iPhone 14 Pro Max a mobilpiac idei sztárja

A 2023-as év első felének legtöbbet szállított modellje az Apple csúcskészüléke, a kínaiak viszont nem remekeltek jól.

Az elmúlt években megjelent okostelefonok nem igazán hoztak drámai változásokat, a gyártók inkább a kamerarendszert érintő frissítésekkel és a jobb teljesítményű chipekkel erősítik szériáikat. Az Apple, a Samsung és a Xiaomi jellemzően ezer dollár feletti árcímkét viselő csúcsmodelljeit látva érthető, hogy a fogyasztók hosszabb ideig ragaszkodnak az eszközükhöz, amíg el nem érkezik a pont, amikor már elkerülhetetlen a csere. Ebben az esetben viszont nagy hajlandóság mutatkozik arra, hogy egy újabb évekre szóló, a piac legjobb fejlesztéseit kínáló drágább eszközt vásároljanak.

Az Omdia kutatócég friss jelentése szerint 2023 első felében az iPhone 14 széria modelljeiből szállítottak legtöbbet a globális mobilpiacon, ami ismét megerősíti azt a tendenciát, hogy a fogyasztók láthatóan a prémium szegmens felé fordulnak az alsó- és középkategória helyett készülékváltáskor. A januártól júniusig tartó időszakban 26,5 millió darabot szállítottak a szériában legdrágábbnak számító iPhone 14 Pro Maxból, ezután következik a toplistán 21 millió darabbal az iPhone 14 Pro variáns, 16,5 millió darabbal a sima iPhone 14 alapmodell, majd a 15,5 milliós előző generációból származó iPhone 13.

iphone

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Tavaly az iPhone 13 volt a piac legkelendőbb terméke, ami már mutatta a drága készülékek népszerűségét, ám az alapmodell a széria legjutányosabb árú változatát képviseli, nem pedig a csúcsot, mint az iPhone 14 Pro Max, ami vitte az idei koronát (legalábbis az év eddigi részében). Az Omdia szerint az Apple várhatóan idén összességében enyhe, vagy valamivel alacsonyabb számokat láthat, mint tavaly. A Pro és Pro Max modellek  iránti kereslet azonban várhatóan tovább fog nőni a prémium modellek iránti erősebb kereslet miatt, ráadásul ősszel bemutatkozik az iPhone 15.

A Samsung Galaxy A14 volt az ötödik legkelendőbb telefon az első félévben 12,4 millió darabbal. A dél-koreai óriás kínálatában a csúcsok csúcsát képviselő Galaxy S23 Ultra a hatodik helyen szerepel 9,6 millió kiszállítással. A kínai márkák készülékei nem kerültek be a top tízbe, aminek kapcsán a kutatócég megjegyzi, hogy a kínai okostelefonok szállítása kétszámjegyű csökkenést mutatott 2022-től kezdve, ami főként a közepes és alacsony kategóriás okostelefonok piacának visszaesésével magyarázható.

Az Apple erős jelenléte ellenére a globális okostelefonpiac éves szinten 6 százalékkal 1,15 milliárd eszközre csökkent, ami az elmúlt évtized leggyengébb eredménye.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

18

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.