Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 16. 13:15

Kína gáncsolhatta az Intel milliárdos akvizícióját

Kútba esett az Intel tavaly bejelentett akvizíciós ügylete, melynek célja a cég bérgyártó üzletágának megerősítése volt. Az izraeli Tower Semiconductor felvásárlása lapértesülések szerint a kínai hatóságok jóváhagyásának hiányán csúszhatott el.

Nem lesz az Intelé a Tower Semiconductor, miután az amerikai processzorgyártó és a tel-avivi székhelyű bérgyártócég elálltak tavaly év elején bejelentett akvizíciós megállapodásuktól. Az 5,4 milliárd dolláros üzlet sikertelensége miatt az Intel 353 millió dollárnyi bánatpénzt fizet majd az akvizíciós célpontnak, melynek részvényárfolyama a hírre azonnal 9%-ot zuhant az amerikai és izraeli kereskedésben egyaránt.

A felek által kiadott nyilatkozat szerint az akvizíció az elhúzódó hatósági jóváhagyási procedúrák miatt hiúsult meg, ennél részletesebb magyarázattal azonban egyik érintett cég sem szolgált a kudarc okait illetően. A Reuters ugyanakkor tudni véli, hogy a deal a kínai engedélyeztetési folyamaton csúszott el, egyben arra utalva, hogy a kínai szakhatóság vizsgálatának elhúzódása leginkább az egyre feszültebbé váló sino-amerikai gazdaságpolitikai helyzet gondosan megtervezett velejárója.

towerjazz-wafers-sm

A beszámoló szerint az Intel menedzsmentje igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az ügylet átmenjen, így Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója múlt hónapban Kínába utazott a helyi hatóságok meggyőzése céljából, a jelek szerint azonban nem járt sikerrel.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Intel bérgyártói ambíciói kapcsán korábban is világossá tette már, hogy kész akvizíciókkal piacot szerezni magának, jóllehet ennek a tervnek eddig kevés eredménye volt látható, illetve a Tower-akvizíció meghiúsulásának köszönhetően a folyamat tovább húzódhat.

Egyes korábbi pletykák szerint a cég 2021-ben a Globalfoundries menedzsmentjével is leült tárgyalni egy potenciális, akkor 30 milliárd dollár értékűre becsült akvizícióról, ám a Globalfoundries későbbi tőzsdére vitele azt sugallta, hogy a tárgyalások sikertelenül zárultak.

Az Intelnek mindenesetre többek közt a mostani akvizíciós ügylet segítségével is feltett szándéka meghatározó szereplővé válni a bérgyártós piacon, konkurenciát állítva a TSMC-nek és a Samsungnak. A társaság bérgyártásból származó bevétele egyelőre eltörpül a két riválishoz képest, ugyanakkor lassú de biztos növekedési pályán áll a cég: az Intel foundry üzletága az előző, lezárt pénzügyi negyedévben 232 millió dollárt hozott a konyhára, szemben az egy évvel korábbi 57 millió dollárral.

Az amerikai cég eközben tovább erősíti izraeli gyártótevékenységét: Benjámin Netanjáhú kormányfő júniusban jelentette be, hogy megegyezett a gyártócég vezetésével egy 25 milliárd dollár értékű gyárépítési beruházásról.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.