Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 9. 14:42

Jelentős kedvezményt kap az Apple a 3nm-es chipekhez

A hatalmas megrendelés fejében a tajvani TSMC nem fizetteti ki a hibás wafereket az amerikaiakkal, ez pedig jelentős megtakarítást jelent egy új gyártási eljárás esetében.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának számító Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tavaly év végén vezette be új node-ját, hogy megkezdhesse a tömegtermelést a 3 nm-es gyártósorokon Tajvanban. A bérgyártó elsősorban a Mac, iPhone és más Apple-eszközök következő generációiba szánja a "Fab 18" üzemből kigördülő újtechnológiás chipeket, a cupertinói vállalat jelenleg a TSMC 4 nm-es chipjeit használja az iPhone 14 Pro modellekben.

Már több hónapja hallani az arról szóló értesüléseket, hogy az Apple a TSMC új, 3 nm-es gyártási eljárással készült komponenseit fogja használni következő generációs chipjeihez, beleértve a Macekbe szánt M3-sorozatú processzorokat és az iPhone-okbe szánt A17 Bionicot. A The Information új jelentése az eddig is hallott híreszteléseket kiegészíti azzal az új információval, hogy mindez a cupertinói cég számára rendkívül kedvező, a költségeket csökkentő feltételek mellett fog megvalósulni.

wafer

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Az Apple több milliárd dollár értékű, hatalmas mennyiségű chiprendelésével érkező esetlegesen hibás processzorok költségét a TSMC vállalja magára, ami nem szokatlan jelenség egy új gyártási folyamat bevezetésének korai szakaszában. A chipgyártók a 32 cm-es szilíciumszeleteken egyszerre több chipet alakítanak ki, majd bontják azokat egyedi darabokra, de a lapkák bizonyos százaléka hibás lesz, vagy nem a megrendelő elvárásainak megfelelően teljesít. Az eddigi jelentések szerint a korai 3nm-en gyártott termékeknek körülbelül 70 százaléka használható.

Alapesetben a megrendelő chiptervezőknek minden darabért fizetni kell attól függetlenül, hogy a levilágítás hibás-e vagy sem, a vállalatok (köztük az Apple is) többek közt azért is árulják a bontott, selejtezett lapkákat, amik alacsonyabb órajelen működnek, vagy egyes részegységeit lekapcsolták, hogy visszanyerjhessenek némi pénzt a nem megfelelően teljesítő komponensekből.

A TSMC által 2022-ben jelentett 72 milliárd dolláros bevétel 23 százaléka az Apple-től folyt be, ezzel a cupertinói cég a tajvanok legfontosabb ügyfele. Korábbi jelentések szerint az Apple rövid időtávra fel is vásárolja a TSMC teljes 3nm-es gyártási kapacitását, ami nagyjából egy évig az almás termékekbe szánt alkatrészeket készíti majd, mielőtt másik ügyfelet szolgálna ki.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.