:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 20. 10:24

Már a TSMC-t is megtépázta a gazdasági ellenszél

Hiába múlta felül az elemzők várakozásait, még ígyis nagyot zuhant a világ legnagyobb félvezetőgyártójának második negyedéves bevétele és a nyeresége.

Már a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) eredményein is látszik a felvevőpiac szenvedése, a cég profitja látványosan zuhant az idei év második negyedévében, miközben tovább zuhan a fogyasztói elektronikai cikkek iránti kereslet.

Az Apple-nek és más, jelentős piaci tényezőknek gyártó cég bevétele az év második negyedévében 480,84 milliárd tajvani dollár volt, ami 10 százalékos esés az egy évvel korábbi azonos időszakban mért eredményhez képest. Ennél is nagyobbat zuhant a nettó nyereség: a 181,8 milliárd tajvani dollár óriási, 23,3 százalékos visszaesést jelent. 2019 második negyedéve óta ez az első negyedéves nettó bevételcsökkenés a vállalatnál. A TSMC szerint az üzleti eredményeket nagyban befolyásolta a makrogazdasági ellenszél, ami visszafogta a fogyasztókat, illetve hogy a cégeknek továbbra is igazítaniuk kell a  készleteiket.

tsmc

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tajvani gyártó a harmadik negyedévre 16,7 és 17,5 milliárd dollár közötti bevételt prognosztizál, abban reménykedve, hogy a 3 nanométeres technológiái segíthetnek támogatni az ügyfelek folyamatos készletkorrekcióját. Iparági híresztelések alapján az iPhone-okba kerülő újabb processzorok a jövőben 3 nanométeres eljárással készülhetnek, ami szintén jótékonyan hathat a TSMC eredményeire. Mivel a cupertinói cég jellemzően szeptemberben mutatja be a legújabb csúcsmodelljét, valószínűleg a harmadik negyedévben rendelhet chipeket a tajvaniaktól, ami nagyot lendíthet az üzleti eredményen.

A laptopok és okostelefonok iránti globális kereslet a koronavírus-járvány idején megugrott, ami arra késztette az okostelefon- és PC-gyártókat, hogy chipkészleteket halmozzanak fel. A vállalatok nagy része most azzal a helyzettel küzd, hogy jelentős chipmennyiség maradt a nyakukon, miután a fogyasztók az infláció miatt visszafogják költéseiket, ezzel az elektronikai cikkek vásárlását, ami a chipek árcsökkenéséhez vezetett.

Erre rímelnek más jelentések is, többek közt, hogy a TSMC legnagyobb ügyfelének számító Apple eladásai is estek a második negyedévben, miközben a Canalys piackutató cég szerint a globális mobilpiac eladásai 11 százalékot csökkentek a negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az elemzők azonban úgy vélik, hamarosan fellendülhet a szegmens, mivel kezdenek ürülni a készletek, miután a mobilgyártók előtérbe helyezték a régi modellek készletének csökkentését, hogy teret készítsenek elő az új modellek bevezetésének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 21:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.