Szerző: Koi Tamás

2023. július 6. 10:56

A TSMC-nek nem fájnak a kínai exportkorlátozások

Nem befolyásolja a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyárának, a TSMC-nek a termelését a hétfőn bejelentett és augusztustól hatályba lépő kínai exportkorlátozás, mely egyes, a félvezetőiparban használt alapanyagokra vonatkozik.

Egyelőre nem várható a koronavírus világjárvány idején tapasztaltakhoz hasonló ellátási probléma a chipgyártásban a hétfőn bejelentett kínai exportkorlátozó intézkedések miatt a világ legnagyobb félvezetőgyártó cége, a tajvani székhelyű TSMC szerint. 

Amint azt korábban megírtuk, Kína augusztus 1-től két ritka fém, a félvezetőgyártásban széleskörűen használ gallium és a germánium illetve annak összesen 14 vegyületének exportját korlátozza hivatalosan nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekekből.

semiconductor_factory

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ez egyben mindeddig Kína legmarkánsabb válaszcsapása az Amerikai Egyesült Államokkal (és újabban annak szövetségeseivel) folytatott kereskedelmi háborúban, melyet a kínai fél úgy aposztrofált, hogy mindez csupán a kezdete lehet egy további, markánsabb intézkedéssorozatnak.

Miután a TSMC a döntés ismeretében megvizsgálta az exportkorlátozás lehetséges hatásait, a Reutersnek küldött reakciójában közölte, nem számít arra, hogy a kínai intézkedések hatással lesznek majd a cég termelésére. 

Hasonlóan látja a helyzetet egy másik tajvani chipgyártó, a WIN Semiconductors, mely a feldolgozott galliumot jelenleg elsősorban Németországból és Japánból szerzi be, az alapanyagok csupán egy kis része származik Kínából - mindezt dacára annak, hogy egyes adatforrások szerint Kína adja a világ gallium- és germánium-termelésének 80 illetve 60 százalékát. 

A kínai és az amerikai fél között a héten zajló pekingi szakpolitikai egyeztetéseknek ugyanakkor szakértők szerint most rendkívül komoly tétje van, a helyzet ugyanis viszonylag könnyen és gyorsan eredményezhet további, a mostaninál is kedvezőtlenebb fordulatokat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.