Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 8. 14:38

Búcsúznak a Fujitsu PC-k az európai piactól

Jövő év tavaszától a japán cég beszünteti az összes személyi számítógép értékesítését Európában, így nem lesz többek közt LifeBook laptop.

Üzleti modelljének újragondolása eredményeként a Fujitsu 2024-től leáll a klienseszközök értékesítésével Európában, mely lépés nem jön teljesen váratlanul. A cég kiemeli, hogy a döntés kizárólag az európai piacot érinti, ahol a jövőben a szerverekre és on-premise infrastruktúra-megoldásokra kíván majd koncentrálni. A Fujitsu 2020-ban a németországi augsburgi gyárban zajló hardvergyártást állította le, tavaly pedig bejelentette, hogy 2030-ra leállítja a mainframe-ek és Unix szerverek értékesítését is.

A PC-eladások globálisan is csökkenő tendenciát mutatnak, a júniussal végződő negyedévben a világ gyártói körülbelül 62 ezer gépet szállítottak, ami 11,5%-os csökkenés a 2022 azonos időszakában mért 70 000-hez képest. A Fujitsu pedig különösen nem áll jól: a Canalys negyedéves adatai szerint a japán vállalat teljes PC-piaci részesedése a 2019-es harmadik negyedévben jelentett 1,81%-ról 0,85%-ra esett vissza az idei év második negyedévére, ami számszerűsítve a több mint 1,27 millió PC-ről kevesebb mint 530 000-re zuhant, összesen 53%-os visszaeséssel.

Az öt legnagyobb PC-gyártó – a Lenovo, a HP, a Dell, az Apple és az Acer – a teljes eladások 78,5 százalékát adták a második negyedévben, a toplista összetétele pedig nem változott jelentősen az elmúlt években.

fujitsu

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Canalys szóvivőjének kommentárja szerint a Fujitsu PC-k, notebookok, vékony kliensek, munkaállomások és perifériák gyártását végző Client Computing Devices (CCD) üzletág európai működésének leállítása egyáltalán nem meglepő a folyamatos csökkenéseket látva, és vélhetően különösebb hatása nem lesz az európai piacra. A 2019-es harmadik negyedéves adatok szerint a Fujitsu részesedése 4,49 százalék volt az asztali számítógépek európai piacán, ami az idei év első negyedévére 2,88 százalékra csökkent, tehát nem mondhatnánk, hogy meghatározó márkáról lenne szó.

A fogyasztók jelenleg még a LifeBook sorozatú laptopokra és az Esprimo sorozatú toronyszámítógépekre adhatnak le rendelést. A cég a 2024 áprilisáig értékesített klienseszközökre a szerződéseknek megfelelően teljesíti támogatási kötelezettségét, pótalkatrészeket pedig az utolsó szállítást követő öt évig biztosít.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

9

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.