Szerző: Koi Tamás

2020. július 6. 13:48

Bezárja irodáinak felét a Fujitsu

Minden eddiginél jobban átalakíthatja a munkavégzési kultúrát a koronavírus világjárvány Japánban, ahol az otthoni munkavégzés eddig rendkívül csekély mértékben volt csak jelen a cégek életében.

Jelentős mértékben átalakulhat a munkavégzési kultúra a koronavírus világjárványnak köszönhetően az egyik legnagyobb japán IT-óriásnál, a Fujitsunál. A vállalat HR-igazgatója hétfőn bejelentette, a cég Japánban a 2022-es üzleti év végére - vagyis 2023. áprilisáig - 50%-kal csökkenti irodai kapacitását, illetve minden irodában áttér az úgynevezett "hot desk" rendszerre, azaz egy munkaállomást (asztalt) egymást követően más és más alkalmazottak használhatnak az igények függvényében.

Az új kampány részeként a vállalat mintegy 80 ezer japán alkalmazottja távoli munkavégzésre áll át, rugalmas munkaidőben. A társaság ezzel párhuzamosan új juttatási csomagokat is bevezet, valamint meglévőket megszüntet, így például a munkába járási támogatás intézménye (pl. havi tömegközlekedési bérletek juttatása) megszűnik, helyette a dolgozók más, a távoli munkavégzés munkakörülményeinek megteremtését és fenntartását szolgáló költségtérítésekre számíthatnak.

japan_covid19_masks
munkába igyekvő japánok idén tavasszal Tokyóban

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az irodai férőhelyek csökkenésével párhuzamosan a Fujitsu országszerte kisebb, elsősorban az ügyfelekkel történő személyes kapcsolattartással járó tevékenységek (demonstrációk, ügyfelekkel végzett csoportmunka stb.) elősegítésére egyfajta miniközpontokat (hub) hoz majd létre. A vállalat várakozásai szerint az új intézkedések növelik majd a produktivitást, emellett hozzájárulnak a dolgozói jóléthez is a jobb munka-magánélet egyensúly kialakításával.

A távoli munkavégzés várhatóan alaposan felforgatja majd a legtöbb iparágat, valamint az ingatlanpiacot is - a nagy nyugati IT-multik közül többen jelezték eddig (pl. Google, Facebook), hogy idén teljes egészében távoli munkavégzéssel működik, a Twitter pedig már májusban közölte, hogy a távoli munka a jövőben olyannyira alapértelmezetté válik a cégnél, hogy soha többé, senkitől nem várják el, hogy állandó jelleggel az irodából dolgozzon.

a címlapról