Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 11. 09:31

Az Apple zuhant legnagyobbat a PC-piacon

Miután soha nem látott forgalomesés következett be a tavalyi év utolsó negyedévében a globális PC-piacon, az idei első negyedév is lesújtó eredményeket hoz, a legjobban az Apple érzi az eladások lassulását.

Markáns számokban mutatkozik meg a fogyasztói kereslet szélesebb körű visszaesése, az IDC piackutató cég szerint az idei év első negyedévében 40,5 százalékkal esett vissza az Apple által globálisan eladott számítógépek mennyisége. A cupertinóiakon kívül természetesen az olyan nagy nevek is érzik a gyengébb keresletet és a tartós készkethiányt tükröző visszaesést, mint az ASUS, a Dell, a HP és a Lenovo, ezek a gyártók mind rendre kétszámjegyű csökkenést könyvelhettek el szállításaikban a 2023-as első negyedéves időszakban, mégis az almás cég esetében volt leglátványosabb a hanyatlás. A legnagyobb piaci részesedéssel (12,7 százalék) rendelkező Lenovónál 30,3 százalékos, míg a Dellnél 31 százalékos volt a csökkenés.

Az Apple 4,1 millió laptopot és asztali számítógépet szállított, szemben a 12 hónappal ezelőtti 6,9 millióval, ami jelentős, 40,5%-os csökkenést jelent, ezzel a teljesítménnyel pedig a cég globális PC-piaci részesedése 8,6 százalékról 7,2 százalékról esett vissza. A lesújtó számok nem érkeznek teljesen váratlanul, mivel Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója már februárban megemlítette, hogy a cég a Mac és iPad eladások kétszámjegyű csökkenésére számít a márciussal végződő negyedévben a korábbi időszakhoz képest. 

mac_eladás

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A tavaly decemberrel záródó utolsó negyedévben a Macből származó bevételek 28,66 százalékkal csökkentek, amit Tim Cook azzal kommentált, hogy a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet hatással van az eladott iPhone, Mac és Apple Watch termékek mennyiségére. Az IDC szerint a számok lényegében visszatérést mutatnak a koronavírus-járvány előtti mintákhoz. A PC-gyártók még jelentős leárazás mellett is számíthatnak rá, hogy az év közepéig és esetleg a harmadik negyedévig is egyre nagyobb készletek maradnak rajtuk.

A piackutató szerint a PC-gyártók rövidtávon továbbra sem remélhetnek sok jót, de év vége felé élénkülés várható. A meggyengült kereslet lehetőséget ad a vállalatoknak, hogy szép lassan orvosolják az ellátási láncot érintő problémákat, az időszak lényegében kis levegőt és teret ad arra többek közt az Apple-nek, hogy komolyabban forduljon a kínai gyártás felé. 

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról