Szerző: Koi Tamás

2023. július 28. 12:43

Túl a negyvenmillión a PS5-eladások

Új mérföldkőhöz érkezett a Sony kurrens generációs videojáték-konzoljának értékesítése: a japán cég bejelentette, hogy a megjelenése óta eddig 40 millió PS5 konzol talált gazdára.

Ismét bebizonyította a Sony, hogy a hardvereladások tekintetében a konzolpiac egyik, ha nem a legerősebb szereplője: a japán cég bejelentette, hogy a gép 2020-as megjelenését követően elkelt a negyvenmilliomodik PS5 konzol. A cég egyben leszögezte, mostanra minden korábbi ellátási probléma megoldódott, így végre képes annyi PlayStation konzolt gyártani, amennyire tényleges piaci igény mutatkozik.

Távolról sem volt ez mindig így, különösen a megjelenést követő negyedévekben, a pandémia időszaka alatt tapasztalható félvezetőhiány nehezítette meg rendkívüli mértékben a folyamatos ellátást, így a PS5 játékkonzolok (valamint a vetélytárs Xbox játékgépek) gyakorlatilag évekig hiánycikknek minősültek, az üzletek polcain csak elvétve és akkor is csak nagyon rövid ideig lehetett fellelni őket.

ps5_logo

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Sony szerint ez ma már egyértelműen a múltté, aminek köszönhetően a gyártó eladásai az egyébként tradicionálisan kereskedelmi uborkaszezonnak tekinthető nyári időszakban is megközelítik egyes, korábbi évek ünnepi időszakában elért értékesítési eredményeket. 

A továbbiakra nézve a Sony vélhetően újabb hardverváltozatokkal és új kiegészítőkkel kezdi majd ostromolni azokat a vásárlókat, akik még kitartanak az előző generációs PS4-es modellek mellett, netán valamelyik konkurens gyártó táborát erősítik. Az új, vékonyabb kiadású PS5 konzol érkezéséről egyelőre legfeljebb kósza pletykákat olvasni, az viszont már biztos, hogy év végén érkezik egy kézi konzolra hajazó, távoli játékra optimalizált eszköz, amit egyelőre csak Project Q néven mutatott be a gyártó.

A nyári szezont emellett promóciókkal is igyekszik kicsit megerősíteni a japán gyártó a legtöbb régióban, így az EU-ban a hivatalos viszonteladóknál a lemezmeghajtót tartalmazó konzol ára 75 euróval csökkent - a kedvezmény Magyarországon is él, hazánkban 41 ezer forinttal lehet olcsóbban hozzájutni a konzolhoz augusztus 7-ig.  

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról