:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 3. 11:30

Ömlött a Sony pénze az AMD-hez a PS5 miatt

Ugyan tavaly a GPU-eladások zuhanó tendenciát mutattak, az AMD szép eredményeket tudott elérni a konzoloknak köszönhetően, mint kiderült, a japán Sony lehetett ebben a legjövedelmezőbb partnere.

Az AMD a tavalyi negyedik negyedéves jelentésében egy meg nem nevezett ügyfélnek tulajdonította egész éves bevételének körülbelül egyhatodát, ami egy félvezetőipari elemző összevetései alapján a Sony lehetett. A chipgyártó játékokkal foglalkozó üzletága (amely magába foglalja az asztali grafikus kártyákhoz és notebookokhoz szánt grafikus processzorokat, valamint játékkonzolokhoz való lapkákat) tavaly 6,805 milliárd dollár bevételt és 953 millió dollár nyereséget ért el, ezzel a cég fő bevételi forrását jelentette.

Az elmúlt negyedévekben az AMD önálló GPU-inak eladásai csökkentek, a konzolok SoC-jai tették ki az üzletág bevételének oroszlánrészét. A japán játékóriás a PlayStation 5 konzolokban használja fel a félvezetőgyártó komponenseit, de a konkurens Microsoft Xbox Series eszközökben is az ő chipjeik dolgoznak.

Az AMD tavaly mintegy 3,776 milliárd dollár értékben szállított chipet a PlayStation 5-gépekhez, derült ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokból. Sravan Kundojjala elemző szerint az AMD 2022-es éves bevételének 16 százaléka így a japánokhoz köthető (2021-ben ez 14 százalék volt), de az év során beolvadt Xilinx eredményeit figyelmen kívül hagyva ez 20 százalék is lehet.

ps5_amd_pénz

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az AMD riválisai közül többen is azt jelentették, hogy csökken a fogyasztói kereslet a műszaki cikkek iránt, ahogy lefelé menetel a PC-k és szerverek gyártásához szükséges alkatrészek iránti érdeklődés is. Az elsődleges konkurens Intel katasztrofális negyedévről számolt be, egyszerre rántotta a földre a PC-piac visszaesése és az adatközponti fejlesztések befékeződése. A vállalat összes eredménye jelentősen romlott és nagyon úgy tűnik, hogy az idei év sem tartogat sok jót a processzorgyártó számára.

Az AMD ezzel szemben a vártnál jobban teljesített a tavalyi zárónegyedévben, összesen 5,6 milliárd dollár bevételre tett szert a várt 5,5 milliárd dollár helyett, 16 százalékos növekedéssel a megelőző időszakhoz képest, nyeresége pedig 21 millió dollár volt az egy évvel korábbi 974 millió dollárhoz képest, ami elsősorban a Xilinx felvásárláshoz kapcsolódó immateriális javak amortizációjával magyarázható, ezt ellensúlyozta egy 154 millió dolláros adókedvezmény.

A konzolokra visszatérve: a 2022. december 31-én záruló negyedéves időszakban a valaha volt legtöbb PlayStation 5 konzolt sikerült leszállítani, egészen pontosan 7,1 millió darabot, szemben azzal, hogy az év első háromnegyedévében összesen 12,8 millió gép talált gazdára. A Sony március 31-ig további 6,2 millió PS5 eladására számít, miután jelen állás szerint a mai napig már több mint 31 millió példány kelt el a gépből összesen a piaci bevezetés óta.

A Microsoft egy ideje nem közöl eladási számokat a konzolokkal kapcsolatban, inkább az előfizetésekre és digitális eladásokra fókuszál jelentéseiben, de az Xbox Series X|S konzolokból eddig a VGChartz becslései szerint körülbelül 20,68 millió darabot adhattak el.

Az AMD-vezérigazgatója, Lisa Su korábban egy befektetőknek tartott gyűlésen úgy fogalmazott, hogy a vállalat a gaming üzletágából származó bevétel csökkenésére számít az egész évet tekintve, különösen a konzolok esetében, ami azt sugallja, hogy a chipgyártó a konzolkereslet tetőzését prognosztizálja az évre, illetve hogy a 2022-es eredeti előrejelzéseket sikerült meghaladni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.