:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 25. 09:12

Hivatalos a Sony új hordozható konzolja

Két új, rövidesen érkező hardverről is lerántotta a leplet a tegnapi PlayStation Showcase rendezvényen a Sony, melyek közül az egyikkel ismét a kézi konzolok piaca felé kacsintgat a japán gyártó.

Tegnap tartotta ez évi legfontosabb termékbejelentő-bemutatóját a Sony PlayStation-üzletága, melyen az előzetes spekulációkkal ellentétben mégsem mutatkozott be egy új, erősebb PS5 Pro változat, ugyanakkor a japán gyártó hivatalosan is megerősítette a korábbi pletykákat, miszerint rövidesen egy olyan kiegészítővel lép piacra, mely a kézi konzolok és a kontrollerek egyfajta keresztezésének tekinthető. Érkezik a Project Q.

Bár a Sonynak meglehetősen széleskörű tapasztalata van a kézi játékgépek szegmensében, a legutóbbi próbálkozás, a több mint egy évtizede piacra került PlayStation Vita távolról sem aratott olyan zajos sikert, mint elődje, a PlayStation Portable. Időközben a kézi konzolok ismét reneszánszukat élik, a Nintendo a Switch-csel jó lóra tett, de olyan szereplők is megjelentek a szegmensben, mint a Valve Steam Deck vagy éppen az Asus ROG Ally-ja.

00:54
 

PlayStation Showcase 2023 - Accessories Sneak Peek

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Hosszú hónapok óta nyílt titoknak számított, hogy a Sony is dolgozik egy új kézi konzolon, a tegnapi eseményen bejelentett Project Q azonban a korábbi PS Vita és PSP koncepciótól eltérően nem képes önállóan játékok futtatására, hanem a felhasználó birtokában lévő PS5-re telepített játékokat streameli WiFi-n. 

Az eszköz kialakítása leginkább úgy írható le, mint egy középen kilapított Dualsense kontroller, melynek két markolata közé egy 8 hüvelykes képátlójú LCD-panel ékelődik, melyen 1080p felbontásban jelennek meg a PS5-ön futó játékok legfeljebb 60 képkocka/másodperces frissítéssel.

A PS5 konzol remote play funkciója egyébként régóta használható bármiféle dedikált hardver nélkül - a játékosok okostelefonokon illetve PC-ken egyaránt streamelhetik a telepített játékokat távolról. A Project Q ugyanakkor a nagyméretű, a játékok képarányához leginkább passzoló kijelző mellett a Dualsense kontroller összes funkcióját belezsúfolja egy dedikált remote play hardverbe.

A Sony a Project Q mellett bejelentett egy új, kifejezetten a PS5 konzolokhoz szánt fülhallgatót is, mely a Sony Interactive Entertainment által fejlesztett egyedi vezeték nélküli jelátvitel révén képes veszteségmentesen hangot lejátszani a konzolról, emellett Bluetooth-kapcsolattal okostelefonokhoz és más lejátszókhoz is tud csatlakozni.

A két új eszköz az év későbbi szakaszában kerül majd forgalomba - a gyártó a tegnapi rendezvényen egyik kiegészítő árát sem közölte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.