Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 18. 10:01

Megszűnik az Xbox Live Gold

Búcsút intenek a redmondiak az Xbox Live márkajelzésnek és a Games with Gold-nak, miután nemrég az előfizetések árát is megemelték.

A Microsoft bejelentette az Xbox Live Gold utódjának szánt Xbox Game Pass Core előfizetési csomagot, ami a konzolos online multiplayer támogatás mellett különféle akciókat és kedvezményeket, valamint több mint 25 játékból álló katalógust kínál a játékosoknak, köztük a Forza Horizon 4 és a Psychonauts 2 címekkel.

A Live Gold már meglévő előfizetői szeptember 14-én automatikusan átkerülnek az új szolgáltatásba, aminek havi díja szintén 9,99 dollár / 2500 forint (vagy évi 59,99 dollár) lesz. A tartalomkönyvtárhoz korábban hozzáadott Xbox 360 játékok véglegesen is a könyvtárban maradnak, de az Xbox One játékokat csak aktív Xbox Game Pass Core vagy a Game Pass Ultimate előfizetéssel lehet majd futtatni.

A redmondiak a Game Pass legalsó szintjét jelentő Core-t több mint 25 játékkal próbálják vonzóbbá tenni, mint a havi két játékot kínáló Games with Goldot, az ígéret szerint évente két-három alkalommal frissítve a listát újabb elérhető programokkal. Az eddig bejelentett játékok listája itt olvasható.

gamepass_tabléazat

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Kicsit összezavaró lehet a felhasználóknak, hogy míg a Core a többjátékos mód támogatását is tartalmazza, a magasabb árú hagyományos Xbox Game Pass nem, az online multi előnyéhez továbbra is szükség lesz az Xbox Game Pass Ultimate-re - a cég láthatóan a legdrágább opcióra próbálja ösztönözni a felhasználókat.

Lényegében Xbox One-on és Xbox Series X/S-en  három csomag formájában lesz elérhető az Xbox Game Pass: az online multiplayert kínáló frissen bejelentett Xbox Game Pass Core, a drágább, 3190 forintos Xbox Game Pass Konzol, és a 4790 forintos Xbox Game Pass Ultimate, ami a már említett összes előny mellett Cloud Gaming hozzáférést és a PC Game Passt is magába foglalja.

Az új Xbox Game Pass Core szolgáltatást nem sokkal azután jelenti be a szoftveróriás, hogy megemelte az Xbox Game Pass havidíját, de nem változtatott a PC Game Pass árazásán. Ezen felül augusztusban kivezeti az Xbox Game Pass Friends & Family családi csomagot, ami ugyan csak nyolc országban volt elérhető előzetes programban, de nincs arra utaló jel, hogy a későbbiekben visszakerülne a portfólióba.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról