Szerző: Koi Tamás

2023. június 7. 09:21

Új fokozatba kapcsoltak az Intel profi grafikus gyorsítói

Két új grafikus processzorral egészítette ki tavaly megjelent, professzionális munkaállomásokba szánt megoldásainak kínálatát az Intel.

Ha már fogyasztói piacnak szinte csak távolról integethet, legalább a profiknak szánt grafikus gyorsítók szegmensében igyekszik felvenni a versenyt és tényezővé válni az Intel, mely megújította tavaly bejelentett Arc Pro grafikus processzorainak kínálatát.

A cég tegnap bejelentett, Arc A-sorozatú GPU-it, az Arc Pro A60-at és A60M-et kifejezetten grafikus tervezési folyamatokhoz használt professzionális munkaállomásokba szánja az Intel. Az újdonságok a tavaly bemutatott elődökhöz képest legalább kétszer annyi (maximum 12 GB) VRAM-ot kezel, duplázott memóriasávszélesség (384 GB/s) mellett.

intel_a60

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Az Arc Pro A60(M) emellett megduplázza az AI X Matrix Extension modulok és a ray-tracing egységek számát is (előbbiből 256, utóbbiból 16 áll rendelkezésre), illetve immár 16 PCIe vezetéket támogatnak.

Az Intel tavaly, meglehetős óvatossággal lépett rá a diszkrét grafikus gyorsítók szegmensének az Nvidia és az AMD által kitaposott útjára, az első professzionális vezérlőket pedig tavaly augusztusban jelentette be. A cég a még 2021-ben közzétett ütemterv szerint fokozatosan tenné magasabbra évről-évre a lécet, a kisebb teljesítményű, belépőszintet képviselő gyorsítóktól haladva a felső-középkategóriáig.

A cég számításait ugyanakkor keresztülhúzhatja, de legalábbis a további fejlesztéseket hátráltathatja, hogy márciusban az Arc GPU-k vezető tervezőmérnöke, Raja Koduri bejelentette, hogy más területen kívánja folytatni munkáját a jövőben. Raja 2017-ben csatlakozott az Intelhez, nevéhez fűződik a jelenleg elérhető, illetve a következő időszakban megjelenő Intel GPU-k tervezése.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.