Szerző: Koi Tamás

2022. december 22. 09:35

Átszervezés vár az Intel GPU-részlegére

Kisebb belső szervezeti átalakulást hajt végre céges struktúrájában az Intel annak érdekében, hogy a grafikus vezérlők szegmensében hatékonyabban fel tudja venni a versenyt a nagy piaci riválisokkal, azaz az Nvidiával és az AMD-vel.

A jelenlegi formájában megszűnik létezni az Intel különálló, grafikus vezérlőket fejlesztő és gyártó divíziója, a részleg feladatait kettébontva két másik szervezeti egység látja majd el - jelentette be a chipgyártó szerdán. A döntést a cég elsősorban azzal indokolja, hogy az új struktúrában agilisebben és hatékonyabban tudja felvenni majd a versenyt az Intel a piacot domináló két versenytárssal, az Nvidiával és az AMD-vel.

Az új szervezeti struktúrában a fogyasztói piacra szánt videovezérlőket fejlesztő szegmens az Intel kliensüzletágához kerül majd, vagyis ahhoz a részleghez, mely elsősorban PC-k számára készít CPU-kat, míg a professzionális gyorsítókkal foglalkozó csapat az adatközponti és MI-divízióba olvad bele - álla a közleményben.

arc_cimlapra

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az átalakításokkal együtt Raja Koduri, a videovezérlőknek dedikált divízió korábbi vezetője visszatér régi pozíciójába az Intelnél, azaz ő lesz a továbbiakban a felelős az architektúrák és chipdizájn-stratégia fejlesztéséért, kialakításáért a cégnél. Koduri 2017-ben csatlakozott az Intelhez, korábban többek között az Apple-nél és az AMD-nél is betöltött különböző vezető mérnöki pozíciókat.

Az Intel hosszú évek után hozta meg azt a stratégiai döntést tavaly, hogy rálép a gázra a különböző szegmensekbe szánt videogyorsítók mezőnyében, így a korábban megszokott, alapfeladatok ellátására képes integrált megoldások után megkezdődött az Arc márkanevű diszkrét vezérlők fejlesztése, melyek némi csúszással az idei évben kerültek piacra. 

A gyártó hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán ennek a GPU-szériának, melyet néhány éven belül a "nagyok" megoldásaival szemben minden tekintetben versenyképessé kíván tenni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról