:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 9. 11:22

Megjöttek az Intel profi grafikus gyorsítói

Bejelentette grafikus munkaállomásokba szánt új GPU-it az Intel. A cég ugyanakkor egyelőre óvatos duhaj az Arc sorozat esetében, legyen szó üzleti vagy éppen fogyasztói szegmensről.

Újabb lépést tett az Intel abba az irányba, hogy meghatározó(bb) tényezővé váljon a diszkrét grafikus megoldások szegmensében, immár nem csak a fogyasztói termékek, hanem az üzleti célra készült megoldások terén is. A cég bejelentette új, Arc Pro márkanevű, munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóit, melyek a meglehetősen lassú rajtot vett Arc termékcsalád legújabb tagjainak számítanak.

Az Intel Arc Pro széria kezdetben három tagból áll, az asztali megoldásokba szánt A40 és A50 típusok mellett érkezik majd a mobilfókuszú, hordozható munkaállomásokba passzoló A30M is. A három megoldásban közös, hogy mindegyikük hardveres ray-tracinget és AV1-gyorsítást kínál, emellett számos MI-feladatot támogatnak, illetve elsősorban a kreatívszakmában használt alkalmazásokhoz, szoftverekhez optimalizálták tudásukat.

intel_arc_pro

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A két asztali megoldás közül az A40 egyslotos kártyaformátumban érkezik, 3,5 teraflops-os grafikus teljesítménnyel, nyolc ray-tracing maggal és 6 GB GDDR6 memóriával. A nagyobb testvérnek számító A50 ezzel szemben már két kártyafoglalatot foglal el, grafikus teljesítménye 4,8 teraflops és nyolc ray-tracing magot tartalmaz - memóriakiépítése ugyanakkor megegyezik a kisebbik testvérével.

A hordozható munkaállomásokba szánt A30M a két típus közé ékelődik, grafikus teljesítménye így 3,5 teraflops, emellett nyolc ray-tracing magot tartalmaz és 4 GB GDDR6 memória kapcsolódik hozzá. A gyorsítóchip maximális áramfelvétele kiépítéstől függően 35-50 W lehet az Intel szerint.

Az Arc Pro szériára épülő első termékek az Intel várakozásai szerint az év későbbi szakaszában jelenhetnek meg az első gyártópartnerek kínálatában, ami azt sugallja, hogy akárcsak a lakossági szegmensbe szánt Arc GPU-knál, úgy az üzleti termékeinél sem sieti el a rajtot a processzorgyártó. Az Intel jelenleg bevallottan puhatolózik a diszkrét grafikus vezérlők piacán, a felsőbb teljesítményszegmensben igazán versenyképes megoldásokkal a korábban ismertetett ütemterv alapján csak évek múlva rukkol elő a vállalat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.