Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 9. 11:22

Megjöttek az Intel profi grafikus gyorsítói

Bejelentette grafikus munkaállomásokba szánt új GPU-it az Intel. A cég ugyanakkor egyelőre óvatos duhaj az Arc sorozat esetében, legyen szó üzleti vagy éppen fogyasztói szegmensről.

Újabb lépést tett az Intel abba az irányba, hogy meghatározó(bb) tényezővé váljon a diszkrét grafikus megoldások szegmensében, immár nem csak a fogyasztói termékek, hanem az üzleti célra készült megoldások terén is. A cég bejelentette új, Arc Pro márkanevű, munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóit, melyek a meglehetősen lassú rajtot vett Arc termékcsalád legújabb tagjainak számítanak.

Az Intel Arc Pro széria kezdetben három tagból áll, az asztali megoldásokba szánt A40 és A50 típusok mellett érkezik majd a mobilfókuszú, hordozható munkaállomásokba passzoló A30M is. A három megoldásban közös, hogy mindegyikük hardveres ray-tracinget és AV1-gyorsítást kínál, emellett számos MI-feladatot támogatnak, illetve elsősorban a kreatívszakmában használt alkalmazásokhoz, szoftverekhez optimalizálták tudásukat.

intel_arc_pro

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A két asztali megoldás közül az A40 egyslotos kártyaformátumban érkezik, 3,5 teraflops-os grafikus teljesítménnyel, nyolc ray-tracing maggal és 6 GB GDDR6 memóriával. A nagyobb testvérnek számító A50 ezzel szemben már két kártyafoglalatot foglal el, grafikus teljesítménye 4,8 teraflops és nyolc ray-tracing magot tartalmaz - memóriakiépítése ugyanakkor megegyezik a kisebbik testvérével.

A hordozható munkaállomásokba szánt A30M a két típus közé ékelődik, grafikus teljesítménye így 3,5 teraflops, emellett nyolc ray-tracing magot tartalmaz és 4 GB GDDR6 memória kapcsolódik hozzá. A gyorsítóchip maximális áramfelvétele kiépítéstől függően 35-50 W lehet az Intel szerint.

Az Arc Pro szériára épülő első termékek az Intel várakozásai szerint az év későbbi szakaszában jelenhetnek meg az első gyártópartnerek kínálatában, ami azt sugallja, hogy akárcsak a lakossági szegmensbe szánt Arc GPU-knál, úgy az üzleti termékeinél sem sieti el a rajtot a processzorgyártó. Az Intel jelenleg bevallottan puhatolózik a diszkrét grafikus vezérlők piacán, a felsőbb teljesítményszegmensben igazán versenyképes megoldásokkal a korábban ismertetett ütemterv alapján csak évek múlva rukkol elő a vállalat.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.