:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 28. 09:29

Innen csak felfelé lehet az Intelnek

Fennállásának eddigi legnagyobb veszteségét könyvelte el az év első negyedévében az Intel, mely a PC-piac egyik legnagyobb beszállítójaként talán a leginkább a bőrén érezte a szegmens bezuhanását. A cég árbevétele immár több mint egy éve folyamatosan zsugorodik, de a várakozások szerint mostanra nagyjából minden mutató elérhette a mélypontot.

A 2023-as év első negyedévére vélhetően sokáig az Intel egyik legsötétebb időszakaként fognak hivatkozni céges és elemzői berkekben, a patinás processzorgyártó, mely egykor magabiztosan uralta a világpiacot, illetve valóságos pénznyomdaként működött, az év első három hónapjában fennállásának eddigi legpocsékabb időszakát zárta.

A bezuhanó PC-piac, illetve az ebből fakadó készletsöprések különösen a vállalat nyereségességére nyomták rá a bélyegét. Az Intel nettó profitja az első negyedévben drámai mértékben mínuszba futott, a társaság 2,8 milliárd dolláros veszteséggel zárta az időszakot úgy, hogy egy évvel korábban még 8,1 milliárd dollárnyi nyereséget termelt. Hasonlóképpen padlóra került a cég bruttó árrése, mely az első negyedévben mindössze 34,2% volt, ami csaknem a fele a 2010-ben jelentett 67%-os csúcsnak.

A mostani volt minden idők legnagyobb vesztesége a processzorgyártónál, jócskán túlszárnyalva a korábbi, 2017-es rekordot, amikor "mindössze" 687 millió dollár mínuszba csúszott a cég.

gelsinger
pat gelsinger, az intel vezérigazgatója

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A társaság árbevétele mindeközben szintén negatív csúcsokat döntögetett az év elején: az Intelhez az első negyedévben 11,7 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be, 36%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A periódusban cég összes üzletágának forgalma jelentősen visszaesett (24-39% közötti mértékben), leszámítva a Mobileye-t, mely 16%-os növekedést produkált az év elején.

Az Intel felsővezetése ugyanakkor jó hírekről, illetve pozitív trendekről is beszámolt az eredmények közzétételét követő konferenciabeszélgetésen. Pat Gelsinger, aki harmadik évét kezdi vezérigazgatóként a cégnél, fontos stratégiaváltást tűzött ki az Intel számára, melynek eredményeként a vállalat rövid távon a TSMC-hez és a Samsunghoz hasonlóan meghatározó bérgyártóvá válna.

A gyártónak ugyanakkor ehhez előbb le kell dolgoznia jelenlegi gyártástechnológiai lemaradását, ami a korábbi célkitűzések alapján 2026-ra megtörténhet - Gelsinger tegnap megerősítette, hogy ehhez a tervhez továbbra is tartja magát a processzorgyártó.

Másrészt az Intel a második negyedévre már nem számít az árbevétel további csökkenésére, és bár az előrejelzések szerint a veszteség megmarad a cégnél, ezzel együtt újra 40% felé kúszhat a társaság bruttó árrése. A vezetés mindemellett közölte, hogy a tavaly év végén bejelentett költségcsökkentési intézkedések (beleértve a tömeges leépítést) működnek és idén mintegy 3 milliárd dollárt spórolhatnak a cégnek. 

A rekordveszteség ellenére a pozitív jövőkép felfelé mozdította az Intel papírjainak értékét: a cég a zárás utáni kereskedésben csaknem 5%-os pluszban áll a tőzsdén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 09:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.