:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 30. 14:10

Nem érdekli a Twittert a dezinformáció elleni uniós megállapodás

A jelek azt mutatják, hogy a mikroblog akár ki is vonulhat az Európai Unió területéről a jövőben.

Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa szerint a Twitter nem írja alá, ezzel elhagyja az Európai Unió online félretájékoztatásra vonatkozó gyakorlati kódexet, emellett a cég tulajdonosa (tehát Elon Musk) továbbra is a tavaly novemberben hatályba lépett DSA (digitális szolgáltatásokról szóló) jogszabály értelmében problémásnak tekinthető tartalmakat tesz közzé. A közösségi oldal önkéntes megállapodásból való kivonulása egyben azt jelezheti, hogy Musk akár a szolgáltatás teljes beszüntetését fontolhatja az európai kontinensen – írja az Euractiv. 

A dezinformáció követésére és megjelölésére vonatkozó követelményeket rögzítő törvény a nagy közösségi oldalak számára augusztus 25-től kötelezővé tenné a jelenleg önkéntes kötelezettségvállalást, amit a Twitter nem tervez vállalni  - hangsúlyozta Breton a Twitteren közzétett bejegyzésében.

A félretájékoztatásról szóló gyakorlati kódex egy olyan eszköz, amelyen keresztül az iparág érintett szereplői 2018-ban első ízben állapodtak meg a félretájékoztatás elleni küzdelemre vonatkozó önszabályozási normákról. A kódexet aláíró cégek eldönthetik, hogy milyen ígéreteket tesznek, például együttműködnek a tényellenőrzőkkel vagy nyomon követik a politikai hirdetéseket.  A cégnek korábban dedikált csapata is volt az összehangolt dezinformációs kampányok leküzdésére, de korábbi Twitter-alkalmazottak elmondása szerint a szakemberek többsége felmondott vagy már leépítették.

musk_eu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály új, átfogó szabályokat vezet be az online közvetítő szolgáltatások tekintetében arra vonatkozóan, hogy miképpen kell szolgáltatásaikat és eljárásaikat kialakítaniuk. Az új szabályok új kötelezettségeket foglalnak magukban a jogellenes online tartalmak és termékek terjedésének korlátozása, a kiskorúak védelmének erősítése, valamint a felhasználók számára több választási lehetőség és alaposabb tájékoztatás biztosítása érdekében. A különböző online szereplők kötelezettségei a digitális ökoszisztémában betöltött szerepüknek, méretüknek és hatásuknak megfelelően került kialakításra; ezek összefoglalása itt érhető el.

A 45 milliónál több felhasználóval rendelkező platformokra speciális szabályrendszer vonatkozik: az ilyen online óriásplatformoknak vagy nagyon népszerű online keresőprogramoknak további kötelezettségeket kell teljesíteniük; ezek közé tartozik az általuk nyújtott szolgáltatások használata során felmerülő online veszélyekkel – például a jogellenes áruk vagy tartalmak, illetve a dezinformáció terjedésével – kapcsolatos kockázatok átfogó éves értékelése, és ezen platformok közé tartozik a Twitter is.

A DSA megköveteli majd a nagy digitális platformoktól, mint például a Twittertől, hogy figyeljék és demonetizálják a dezinformációkat és a botfarmokat webhelyeiken, átlátható figyelmeztetéseket kínáljanak a politikai reklámokkal kapcsolatban, és lehetővé tegyék a tények ellenőrzését. Nem követeli meg, hogy az oldal eltávolítson tartalmat, de azt igen, hogy a felhasználóknak módjuk legyen a tiltott tartalom bejelentésére. A DSA szabályainak megszegéséért a társaság éves bevételének akár 6 százalékáig terjedő pénzbírságot szabhat ki az Európai Bizottság.

A Politico jelentése szerint Breton korábban már figyelmeztette rá Muskot, hogy ha nem teljesítik az előírásokat, a szolgáltatást akár ki is tilthatják az unióból. Az üzletember amellett, hogy nem vállalja az önkéntes egyezséget, továbbra is problémás tweeteket tesz közzé, amikkel átlépi a határokat. Az Euractiv szerint az EU egy másodlagos piacnak számít a Twitter szemében, így nem feltétlen fog ragaszkodni a jelenléthez, sőt a gyakorlati kódex elutasítása akár az első formális lépésnek tekinthető  a kontinensről való távozásban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.