Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 22. 14:34

Júniusban jöhet a Meta Twitter-alternatívája

Közeledik a titokzatos projekt, ami egy decentralizált szolgáltatás lesz.

A Twitter alternatívájának tekinthető szöveges alkalmazás kiadását tervezi az Instagram, amit egyelőre véleményvezérek szűk csoportja körében tesztel. Belsős források elmondása szerint a közösségi platform hónapok óta tárgyal egyes alkotókkal, akik közül egyelőre még senki nem látta az alkalmazás teljes verzióját, ami az Instagramtól teljesen külön választott appon keresztül lesz elérhető valamikor a nyár folyamán, vélhetően júniusban – írta a Bloomberg. A decentralizált alkalmazás az Instagram alapjaira épül, de kompatibilis lesz néhány más alkalmazással, például a Mastodonnal – árulta el a lapnak a program egyik résztvevője.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Metától korábban sem állt messze, hogy konkurens szolgáltatások funkcióit másolja le, ráadásul mióta Elon Musk kaotikus helyzetet idézett elő a Twitternél, sorra használták ki az alkalmat a mikroblog alternatívái, hogy felhasználókat húzzanak be maguknak a piacon. A Meta márciusban beszélt először a Twitter-alternatíváról, így derült ki, hogy a szolgáltatást a csiripes mikrobloghoz hasonlóan rövid szöveges bejegyzések megosztásához szánják, ezzel közvetlen versenytársként pozicionálva a projektet. Az eddig rendelkezésre álló kevés információ alapján az új felület valamilyen módon az Instagramhoz kapcsolódhat, és a képmegosztón létrehozott bejelentkezési adatokkal lehet majd hozzáférni.

Az egyelőre P92 kódnéven említett alkalmazás kompatibilis lesz az Activity Pubbal, azzal a decentralizált protokollal, amit a másik nyílt forráskódú Twitter-alternatíva, a Mastodon használ. Decentralizált platform lévén a felhasználók különböző szerverekhez csatlakozhatnak, illetve újabbakat hozhatnak létre saját céljaiknak, de egy fejlesztésnek köszönhetően a különálló szigetekként létező más szerverekre is lehet majd valamilyen módon üzeneteket közvetíteni – árulták el belsős források.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról