Szerző: Koi Tamás

2023. május 10. 13:20

Öles léptekkel érkezik a Twitter 2.0

A színfalak mögött gőzerővel zajlik az egykor szebb napokat látott közösségi szolgáltatás, a Twitter átalakítása, melyről az új tulajdonos, Elon Musk újabb részleteket árult el a nyilvánosságnak.

Ma új, a privát üzenetváltás híveinek kedvező funkcióval bővülhet a Twitter, melynek markáns átalakítását azonnal megkezdte tavaly ősszel az új tulajdonos, Elon Musk. A szolgáltatás transzformációja ugyanakkor eddig meglehetősen kevés kézzelfogható, pláne a felhasználók szempontjából attraktív változással járt, a "Twitter 2.0 - The Everything App" azonban Musk tegnapi tweetje szerint ez már nem marad sokáig így.

A finoman szólva is megosztó megnyilvánulásairól és tetteiről ismert milliárdos közölte, hogy szerdán élesedik a titkosított direkt üzenetek (DM) 1.0-s verziója, ami lehetővé teszi, hogy a direkt kommentfolyamot csak az a két felhasználó lássa, akik között a párbeszéd zajlik. Musk szerint a funkció gyorsan "szofisztikáltabbá" válik majd az idő előrehaladtával, minden további részlet említése nélkül.

twitter_encrypted_dm

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Szintén új funkcióként érkezhet - Musk szerint "hamarosan" - a Twitterbe épített hang- és videohívás funkció, amivel a mikroblogging-platform más, elsősorban azonnali üzenetküldő alkalmazásokhoz hasonló funkcionalitást és kommunikációs eszközöket kaphat majd. 

Musk korábbi, harsány nyilatkozatait ismerve ugyanakkor a szaksajtó többnyire egyetért abban, hogy a Twitterrel kapcsolatos, a cégvezető-tulajdonos által beharangozott fejlesztéseket ajánlott a "hiszem ha látom" szinten kezelni, a múltban ugyanis számos olyan funkció érkezését jelentette be előre nagy fanfárral a milliárdos, melyekből máig nem lett semmi vagy éppen jelentős csúszással élesedtek csak.

Szintén a hét elején jött hír arról - szintén Musktól -, hogy a Twitter rövidesen törli, illetve archiválja a "hosszú évek óta" inaktív fiókokat, mely jelentős mértékben csökkentheti egy-egy fiók követőinek számát is.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról