:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 26. 09:50

Hatalmasat bukott a Meta a Giphy-üzleten

A Shutterstock jelentkezett be vevőnek a Giphy-re, miután a brit piacfelügyelet utólagosan megtorpedózta a Meta nagy fogását.

Tavaly ősszel a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) a Giphy eladására utasította a Metát, így Zuckerbergék hátrányára zárult a három éve bejelentett felvásárlás körül kialakult versenyjogi vizsgálódás, ami több téren is fájdalmas a cég számára. Mint kiderült, a Facebook tulajdonosa több mint 260 millió dollárt bukik az eladáson, miután 53 millió dollárért (kb. 18,5 milliárd forint) tovább adja a gifkeresőt és adatbázist a Shutterstock stockfotó-szolgáltatásnak.

A Meta kedden jelentette, hogy sikerült vevőt találnia a 2021. novemberében még 315 millió dollárért megvásárolt Giphy-re, amit utólagosan el kell adnia a CMA utasítására. A Shutterstock készpénzzel fizeti ki a vételárat, és az akvizíció részeként a Meta továbbra is hozzáférhet a Giphy meglévő adatbázisához.

meta_(1)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Shutterstock vezérigazgatója, Paul Hennessy közleménye szerint a felvásárlásegy izgalmas következő lépésnek számít a Shutterstock végponttól végpontig terjedő kreatív platformként való alakulásában, mivel a professzionális marketing- és reklámhasználati eseteken túl a kötetlen beszélgetésekre is kiterjeszti elérését.

Már a Meta által kicsengetett összeg is jutányos volt ahhoz képest, hogy a Giphy 2016-ban a csúcson 600 millió dollárt ért, ami jól mutatja azt is, hogy a gif mint internetes önkifejezési formátum egyre kevésbé érdekes. A Shutterstock próbál a realitás talaján maradni, és tisztában van azzal, hogy a Giphy megvásárlásra rövid távon nem lesz túl jövedelmező: a cég arra számít, hogy a Giphy 2023-ban minimális bevételt hoz, a rákövetkező évben várható, hogy fókuszáltan foglalkozik annak monetizálásával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.