Szerző: Koi Tamás

2023. május 18. 13:19

55 ezren távozhatnak a BT-től az évtized végéig

Jelentős mértékben "karcsúsítana" magán Nagy-Britannia legnagyobb telekommunikációs vállalata, a BT, mely az évtized végéig megválna jelenlegi szerződéses és külsős munkaerő-állományának 40%-ától.

Az évtized végére óriási mértékben csökkenhet Nagy-Britannia legnagyobb távközlési cégének, a mobil- és vezetékes infrastruktúrával egyaránt rendelkező BT-nek a szerződéses illetve alvállalkozói mukaállománya - jelentette be a társaság csütörtökön.

A brit távközlési piaci egykori monopóliuma azt tervezi, hogy 2030-ra 55 ezer embertől válik meg, ami soha nem látott, több mint 40%-os leépítési arányt jelentene a vállalatnál. A cég jelenleg világszerte nagyjából 130 ezer embernek ad munkát, ebből nagyjából 30 ezren alvállalkozón keresztül dolgoznak a BT-nél, 80 ezren pedig Nagy-Britanniában is élnek közülük.

bt_tower_2

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A társaság úgy számol, hogy az évtized végére minden, jelentős élőerő-szükséglettel bíró hálózatfejlesztési munkafázist lezárhat, így a jelenleg zajló 5G-s és optikai fejlesztések addigra a finisbe érnek, ami lényegesen kevesebb mérnök, illetve az építési munkálatokban érintett alkalmazott, alvállalkozó részvételét kívánja meg a céges struktúrában.

A BT ezzel párhuzamosan jelentős automatizálási projekteket kíván megvalósítani, bizonyos munkákat, illetve munkafázisokat átadva a mesterséges intelligencia-rendszereknek - csak ezzel körülbelül 10 ezer munkahelyet válthat ki a vállalat a következő hétéves időszakban.

A társaság nem az első brit távközlési multi a héten, mely leépítéseket jelent be középtávon. A Vodafone Csoport újonnan véglegesített vezérigazgatója alig pár napja jelentette be, hogy a cégcsoporttól a következő három évben 11 ezer munkavállalónak kell majd távoznia.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról