:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 4. 09:51

Végül az Apple sem ússza meg a leépítést

Több pozíciót is megszüntet a cupertinói óriás a kiskereskedelmi csapatokban, bár nagyon alacsony létszámról lehet szó a források szerint.

Január közepén derült ki, hogy a technológiai ipar eminensének hívott Microsoft tündérmeséjének vége, és a cég nem tudja elkerülni a létszámleépítési intézkedéseket. A koronavírus-járvány idején visszafogottabb mértékben bővülő Apple is eddig látszólag érintetlen volt az utóbbi hónapokban látott leépítési hullámokban, helyette más költségcsökkentési lépéseket jelentett be, például Tim Cook fizetésének csökkentését.

A Bloomberg és a Business Insider belsős forrásai szerint a cupertinóiak ugyan sokkal kisebb mértékben, de szintén elkezdtek lefaragni az összesen 164 ezer fős munkaerőállományból, így már nem fogja megállni a helyét az a kijelentés, hogy az Apple teljesen immunis lenne a foglalkoztatás terén.

A vezetőség a főleg Apple Store-ok üzletek építésével és karbantartásával foglalkozó részlegeken dolgozó alkalmazottakkal közölte, hogy a hét végéig van lehetőségük más pozíciót megpályázni a vállalatnál, de négyhavi végkielégítést kínált fel azok számára, akik más formában nem szeretnék folytatni a közös munkát.

apple_layoff

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az érintettek pontos létszáma egyelőre nem ismert, de a források szerint „nagyon kicsi” a teljes létszámhoz képest. A Google eddig 12 ezer, az Amazon 27 ezer, a Meta 21 ezer, a Microsoft pedig 10 ezer dolgozójától vált meg.

A vállalat belső kommunikációjában úgy hivatkozott a létszámleépítésre, mint egyszerűsítési folyamatra, és az üzletek karbantarthatóságát szem előtt tartó intézkedésre, nem pedig elbocsátásokra. A források szerint hamarosan egyes vezetői pozíciók is megszűnhetnek, de az Apple egyelőre nem kommentálta a híreszteléseket.

A technológiai iparban látott megszorításokkal kapcsolatban Tim Cook korábban elmondta: a leépítések a végső megoldások közé tartozik. A múlt hónapok során a vállalat számos contractorral bontott szerződést, késletette a bónuszok kifizetését, csökkentette az utazások költségvetését, visszafogott egyes projekteket és más hasonló eszközökkel fogta vissza kiadásait. Az ügyhöz közeli források szerint az Apple tavaly a kutatás-fejlesztési részlegen kívül megszüntette a munkaerő-felvételt is, amit lényegesen lassabb ütemben, de azóta újraindított.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.