Szerző: Koi Tamás

2023. május 8. 13:10

Újabb tétet tett az autóiparra a Qualcomm

Tovább erősíti Snapdragon Digital Chassis platformját a Qualcomm, mely újabb akvizícióval erősítette meg az autóipari termékeket fejlesztő és gyártó divízióját.

Hosszútávon jelentős téteket tesz az autóipari fejlesztésekre a Qualcomm, melyet az utóbbi pár negyedévben szinte sokkolt az okostelefon-piac befékeződése és a konkurencia ezzel párhuzamos erősödése. A cég - melynek autóipari részlege az előző üzleti negyedévben egyedüliként volt képes növelni árbevételét - bejelentette, hogy felvásárolja az izraeli Autotalks nevű chipgyártót.

Az Autotalks által tervezett chipeket leginkább különböző járműveken (így nem feltétlenül csak autókon) használt szenzorokba építik be azok gyártói. Ezek a szenzorok és berendezések amellett, hogy a közlekedés során keletkező különböző, a vezető által nem vagy nem időben érzékelt veszélyeket előre jelezhetik, képesek más járművekkel és hasonló eszközökkel kommunikálni (vehicle-to-everything, azaz V2X kommunikáció).

autotalks_-technology-illustration

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 2009-ben létrejött startup korábban mintegy 110 millió dollár értékű tőkét vont be sikeresen, a cég stratégiai beruházói között pedig olyan multik állnak, mint a Samsung, a Hyundai vagy éppen a Toyota. A Qualcomm eközben igyekszik a legtöbb autógyártóval hosszútávú beszállítói szerződéseket kötni, így a connected és autonóm autókhoz készülő, valamint fejlett infotainment megoldásokat tartalmazó Snapdragon Digital Chassis portfólió ügyfelei között ott van a VW, a General Motors, a Mercedes-Benz, a Honda és a Stellantis.

Az Autotalks a tervek szerint ebbe a portfólióba illeszkedik majd be a jövőben, ezzel potenciálisan tovább bővítve a gyártó autóipari befolyását. A cég felvásárlása nem hivatalos információk szerint nagyjából 350-400 millió dollárjába került a Qualcommnak.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról