:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 17. 10:09

Debütált a Qualcomm új felső-középkategóriás rendszerprocesszora

Bejelentette új, felső-középkategóriás okostelefonos rendszerchipjét a Qualcomm, mely az idei évben jelentős teljesítménytöbbletet pumpált bele a Snapdragon 7+ Gen 2-be.

Tovább emeli a lécet a felső-középkategóriában a Qualcomm a Snapdragon 7+ Gen 2 okostelefonos rendszerprocesszorral, mely még a tavasszal megjelenhet a 400 és 600 dollár közötti árszintre pozicionált készülékek némelyikében.

A Snapdragon 7 Gen 1 közvetlen utódjaként szolgáló Snapdragon 7+ Gen 2 a gyártó szerint számottevő teljesítménynövekedést nyújt az előző generációs típushoz képest, miközben sikerült javítani a lapka energiahatékonyságán is.

snapdragon7plusgen2

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár az újdonság éppúgy 1+3+4 felépítés alapján szervezi a CPU-magokat, mint közvetlen elődje, a nagyobb, a Qualcomm szerint akár az 50%-os pluszt is elérő számítási teljesítmény annak köszönhető, hogy a nagy teljesítményű komponens egy Cortex X2 mag lett a korábban alkalmazott Cortex-A710 helyett. Ezzel párhuzamosan 2,4 GHz-ről 2,91 GHz-re nőtt a legnagyobb teljesítményű mag órajele, míg a három Cortex-A710 mag is gyorsult valamelyest - 2,36 GHz-ről 2,49 GHz-re.

Az új lapka éppúgy 4 nm-es gyártástechnológiával készül, mint elődje, a Snapdragon 7+ Gen 2-nél azonban lecserélte a gyártót a Qualcomm, így a rendszerprocesszort a Samsung helyett a TSMC gyártja, ami azonos gyártástechnológia mellett valamelyest kedvezőbb áramfogyasztással jár az amerikai cég szerint.

A fentieken túl az új rendszerprocesszorba nagyobb teljesítményű grafikus processzor és továbbfejlesztett jelfeldolgozó processzor is került, nem változott ugyanakkor az X62 modemchip - az újdonsággal ellátott készülékek ugyanakkor már képesek lesznek a 4G/5G Dual-SIM Dual Active (DSDA) üzemmódra.

A Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 még ebben a hónapban feltűnhet a Redmi és realme készülékekben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.