:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 4. 13:42

Feltörölte a padlót a válság a Qualcommal

Az Intel mellett az okostelefon-piac egyik meghatározó beszállítója, a Qualcomm is megszenvedi a rendszerprocesszorok és célprocesszorok iránti kereslet jelentős megcsappanását.

Továbbra is rendkívül nyomott kereslet mutatkozik az okostelefonok iránt globálisan, ami a piac egyik legnagyobb beszállítójának számító Qualcomm számára a legkevésbé sem jó hír. Az amerikai cég tegnap közzétett második pénzügyi negyedéves eredményei alapján ez a vállalat lehet az, mely az Intel után talán a leginkább a bőrén érzi a drámaian belassuló piac negatív hatásait.

A társaság - melynek vevői közé tartozik a legtöbb okostelefon-gyártó -, a második üzleti negyedévben 9,275 milliárd dollárnyi árbevételt termelt, ami 17%-os visszaesésnek számít az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva, miközben nettó nyeresége ennél lényegesen nagyobb mértékben, 42%-kal, 1,7 milliárd dollárra apadt.

A cég három fontos üzletága (mobil-, autóipar és IoT) egyedül az autóipari teremékeket gyártó és fejlesztő részleg tudta növelni árbevételét, ez azonban jelenlegi, 447 millió dolláros forgalmával a legkevésbé tud hozzájárulni a vállalat teljes bevételéhez - derül ki a jelentésből.

snapdragon-8cx-gen-4

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Qualcomm számára ráadásul a rövid- és középtávú kilátások sem éppen kecsegtetőek. Bár a cég a legnagyobb piacán, Kínában a második félévben már jelentősebb forgalomnövekedésre számított, Cristiano Amon, a gyártó vezérigazgatója az eredmények ismertetését követő konferenciahíváson már jóval pesszimistábban nyilatkozott, kijelentve, hogy egyelőre semmilyen arra utaló jelet nem érzékel a vállalat, hogy a helyzet számottevően javulna a következő időszakban.

Ha ez nem lenne elég, az amerikai multinak a tajvani konkurenciával, a MediaTekkel is egyre komolyabban meggyűlik a baja. Az ázsiai rivális korábban jellemzően csak a belépőszintű és középkategóriás okostelefonok szegmensében tudott üzletet szerezni a Qualcomm kárára, az elmúlt egy-két évben azonban a cég világossá tette, hogy a nagyobb árréssel kecsegtető felsőkategóriában is készen áll arra, hogy kiélezett versenyt folytasson az amerikaiakkal.

A Canlys összesítése szerint a MediaTek piaci részesedése az okostelefonokba szánt chipek piacán a 2017-es 20%-ról 2022-re 36%-ra nőtt, 2021-től pedig piacvezetővé lépett elő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 12:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.