Szerző: Koi Tamás

2023. május 8. 09:38

Megkezdte az EU masszírozását a Broadcom

Pénteken saját kezdeményezésére meghallgatta az Európai Bizottság a Broadcom vezérigazgatóját, aki azért utazott Brüsszelbe, hogy meggyőzze az EU versenyjogi szervét arról, hogy a VMware tavaly bejelentett akvizíciója nem sérti a versenyt a kontinensen.

Brüsszelben tárgyalt pénteken az Európai Bizottság illetékeseivel a Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan, aki egy egész sereg menedzserrel és ügyvéddel arról próbálta meggyőzni az EU versenyjogi szervét, hogy engedjék át a VMware tavaly bejelentett, 61 milliárd dollár értékű felvásárlását. Eközben az akvizíció tervezett záródátuma vészesen közelít, a Bizottság ugyanakkor jó eséllyel ezt túllépve, csak júniusban dönt a kérdésben.

Tan mellett a meghallgatáson távolról részt vett a VMware elnöke, Sumit Dhawan is, harmadik felet azonban ezúttal nem hallgattak meg az ügyben - írja riportjában a Reuters. A Bizottság az érintettek kezdeményezésére hívta össze a meghallgatást, miután múlt hónapban ún. kifogásközlést intézett a két céghez, melyben több olyan, korábban már ismert aggályát megerősítette, melyek összességében az útjába állhatnak a dealnek.

broadcom_raspberry

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Bizottság tavaly decemberben, a második körös vizsgálatok indulásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy az akvizícióban rejlő szinergiahatások révén - bár alapvetően két, eltérő piacon mozgó cégről van szó - a Broadcom képes lehet az uniós jogszabályokkal ellentétes módon korlátozni a versenyt egyes részpiacokon. 

Az aggályok közé tartozik egyebek mellett, hogy a Broadcom a VMware-rel kiegészülve képes lehet arra, hogy a hálózati kártyák, az optikai host bus adapterek (FC-HBA) és a tárolóvezérlő adapterek szegmensében korlátozhatja a VMware szervervirtualizációs megoldásainak kompatibilitási mátrixát úgy, hogy a virtualizációs szoftverek elsősorban vagy kizárólagosan csak a cég saját hardvereit támogassák.

Bennfentes körökből kiszivárgott információk szerint a Broadcom tárgyalási stratégiájában nem elsősorban erre az aggályra reflektál, helyette azt igyekszik hangoztatni, hogy a felhősszolgáltatások piacának legnagyobb szereplői, így az Amazon, a Microsoft és a Google így is kellően erős versenyhelyzetet generál abban a szegmensben, melyben az egyesült cég - legalábbis részben - a tevékenységét végezné.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról